PROVOKACIJAMA DO NEUSPJEHA

Kako je propao Glavašev 'hrvatski Jobbik'

10.11.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Branimir Glavaš osobno kao i njegov HDSSB na nedjeljnim izborima doživjeli su posvemašnji debakl. Čovjek koji je stvorio i vodio ovu regionalnu stranku do zavidnih sedam zastupničkih mjesta u prošlom sazivu Hrvatskog sabora na kraju će je odvesti i u propast. A nije tako izgledalo još do prije mjesec dana

'Ni Milanović, ni Karamarko! HDSSB će biti mandatar buduće hrvatske vlade, jer o nama će ovisiti tko će je sastaviti', grmio je iz dana u dan s govornica diljem slavonske ravnice Branimir Glavaš. Prethodno je šokirao zemlju u svom stilu nakon što je otkriveno da polutajno uvježbava pripadnike stranačke vojske. Potom je perverzno uživo u pozornosti i slavi koju je izazvao svojim projektom slavonskoga Jobika kazavši da se radi o stranačkoj sportskoj sekciji.

Na pitanje čemu crna odora, Glavaš je kazao tada da ne treba bježati od crne boje jer je ima i specijalna policija. 'U stranci smo vodili raspravu o tome hoće li biti u duginim bojama ili crnim bojama, ali smo se odlučili na crnu jer bi dugine boje slale neke poruke koje bi nam razbile stranku', sarkastičan je Glavaš. Dodao je da crna boja djeluje elegantno i svečano za razliku od duginih boja. 'Nikakve razlike nema između uniforme u duginim bojama i crne boje', naglasio je.

Svojim agresivnim nastupom uspio je uplašiti i Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka koji su u očajničkoj borbi za premijersku fotelju dugo odbijali osuditi paradiranja Glavaševih crnokošuljaša računajući da će svaki glas biti važan.

Međutim, birači su mislili drugačije i od velikih očekivanja da će postati ključan faktor hrvatske političke scene, od situacije da je u šahu imao Milanovića i Karamarka na kraju se izrodilo jedno veliko ništa. HDSSB je osvojio svega dva mandata, nedovoljni i za stranački klub u parlamentu, a sol na ranu im je da to nije uspio nominalni predsjednik stranke Dragan Vulin.

Već po završnim anketama pred izbore moglo se zaključiti da nešto ne štima s HDSSB-om i da će se spust koji su započeli na lokalnim izborima kada su izgubili gradonačelničko mjesto u Osijeku, preko europskih i predsjedničkih gdje su bili glavni nositelj neuspješne kandidature Milana Kujundžića nastaviti slobodan pad HDSSB-a. Sa strankom srozao se i Glavaš čiju su moć u Slavoniji očito godine provedene u zatvorima u BiH ozbiljno narušile. Njegov politički kapital danas vrijedi tek 6.490, koliko je preferencijalnih glasova odnio nakon kampanje u kojoj je zazivao da se upravno njegovo ime posebno zaokruži na listiću kako bi se pokazalo jedinstvo stranke.

Birači su se zasitili čovjeka sklonog političkom egzibicionizmu kojega čeka novo suđenje za ratne zločine nad Srbima tijekom Domovinskog rata. Otvoreno koketiranje s fašizmom i pokušaj stvaranja paravojne formacije bili su previše za biračko tijelo u osiromašenoj Slavoniji koji su se okrenuli pitomijem HDZ-u.