POTROŠAČKA ANALIZA

Kako je pivo pokrenulo nostalgiju za komunizmom

20.09.2016 u 16:00

Bionic
Reading

U vrtoglavoj kapitalističkoj zori 1990-ih mnoge nakinđurene proizvode, kojima su bile opskrbljene trgovine istočnog bloka, istjerali su bolji, oni sa Zapada. S polica je nestalo mlijeko u plastičnim vrećicama, mesni doručci i losion poslije brijanja Pitralon, kojeg su zatvorenici koristili umjesto votke. No u posljednje vrijeme, kako zamjećuje ugledni britanski list The Economist, ti već zaboravljeni proizvodi vraćaju se u trgovine u jeku novog vala nostalgije za nekim davnim vremenima

Britanski tjednik ističe kako je upravo u tijeku prava pomama za retro proizvodima pa tako navodi kako su poljski hipsteri poludjeli za namještajem u smeđe-narančastoj kombinaciji iz 80-ih, kada je državom čvrstom rukom vladao general Jaruzelski. U Srbiji i Slovačkoj ponovno su na cijeni proleterska piva u prigodnom vintage pakiranju, dok je Njemačka u tolikoj mjeri poludjela za televizijskom serijom 'Deutschland 83', koja prati avanture istočnonjemačkog špijuna na Zapadu, da su već najavljeni novi nastavci smješteni u 1986. i 1989. godinu, kada su se ujedinile dvije Njemačke.

Pivo iz nekih drugih vremena

Komunistička nostalgija nije ništa novo, no čini se kako doživljava revival. Sociolozi ističu da bi nostalgija za komunizmom možda imala smisla u Rusiji, no u istočnim i srednjoeuropskim državama, koje su bile pod čizmom Moskve, taj trend teško je razumjeti. Iako je naklonost potrošača prema proizvodima iz socijalizma, mahom lošije kvalitete, teško dokučiva, list ističe da su trend prepoznale zapadnjačke tvrtke lansirajući proizvode iz prošlosti na veliko tržište istočne Europe koje vapi za njima.

'Kupnja tih proizvoda ne znači nužno i povratak u razdoblje prije 1989. godine. Većina ljudi u regiji jednostavno je obeshrabrena kada je u pitanju budućnost te povratak dobrim, starim proizvodima donosi osjećaj sigurnosti', kazao je David Zappe, direktor marketinga u slovačkoj podružnici Heinekena

Taj nizozemski konglomerat je, naime, ovog svibnja počeo proizvoditi pivo Zlaty Bažant Premium (Zlatni fazan) i to prema recepturi iz 1973. godine, a po cijeni 20 posto višoj od standardnih proizvoda. Viša cijena pak ne sprečava kupce pa je tako retro pivo postalo hit. Slične je proizvode Heineken lansirao iz svojih pivovara u Srbiji, Bugarskoj i Hrvatskoj i svi su itekako uspješni.

The Economist u svojoj analizi naglašava kako su takvi proizvodi u skladu s politikom u regiji ovih dana, a koja glasi 'nacionalizam i populizam da, liberalizam i globalizacija van'. Tako se, primjerice, donedavno upravo Zlaty Bažant u reklamama prikazivao kao suvremeni i europejski proizvod, a odnedavno pivo ima novi slogan 'Na zdravie, Slovensko!' (Živjeli, Slovačka!).

Nacionalizam, a ne europejstvo

Reklamni stručnjaci su, naime, pratili negativne trendove Slovaka spram Europske unije jer samo 30 posto te srednjoeuropske zemlje ima pozitivan stav prema EU pa su u skladu s tim promijenili reklamnu taktiku, a identična je situacija i u susjednoj Češkoj

To što Srbi uživaju u pivu proizvedenom po receptu iz doba dok je državom vladao Tito ne znači da ti isti uživatelji u pivu podržavaju nacionalizaciju autoindustrije, ističe bugarska povjesničarka Maria Todorova, pojašnjavajući kako su signali koje odašiljaju uskrsli proizvodi iz socijalističke kulture komplicirani i ne znače odbacivanje kapitalizma.

Sličnog je mišljenja i češki romanopisac Ivan Klima, ističući kako nitko nije nostalgičan za komunizmom, već za svojom mladošću, čime pojašnjava i popularnost tzv. retro tjedna u prodajnom lancu Lidl, koji svako malo oživljava prodaju nudeći artikle iz nekih prošlih vremena, zaključivši kako ni sam sovjetski predsjednik Nikita Hruščov vjerojatno nije vjerovao da će se barem malo obistiniti njegova misao da će se potrošački Zapad urušiti pokopan socijalističkim proizvodima.