HRVATSKI UZORI

Kako je katolička Irska postala vrlo gej

09.04.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Kada su se Barry Dingam i Hugh Walsh upoznali prije dvadesetak godina, u njihovoj domovini Irskoj homoseksualnost je bila ilegalna. No, nakon 17 godina veze, Barry i Hugh bi trebali postati prvi istospolni par koji će u Irskoj sklopiti civilno partnerstvo. To se i dogodilo prije nekoliko dana, 5. travnja, kada su Barry i Hugh ušetali u matični ured u Dublinu te postali sedmi par u Irskoj koji je odlučio iskoristiti mogućnosti koje nudi Zakon o civilnom partnerstvu, koji je na snagu stupio početkom ove godine. U međuvremenu se samo u Dublinu za civilno partnerstvo prijavilo oko 300 parova, dok broj u cijeloj Irskoj prelazi tisuću

Mnogi se još uvijek pitaju kako je moguće da je nekoć ekstremno katolička Irska postala u tako kratkom vremenu mjesto tolerancije i prihvaćanja LGBT osoba, a odgovor na to pitanje nije pretjerano kompliciran.

S jedne strane su masovni pedofilski skandali i razna druga zlostavljanja koja je desetljećima bez kazne provodila Katolička crkva, čije je otkrivanje u javnosti nepovratno srozalo moć i ugled ove institucije. Irci ne samo da su bili šokirani brutalnošću ponašanja Crkve i brojnih svećenika, nego su još više bili zgađeni službenom reakcijom na ta otkrića, u kojoj nije bilo pretjerano kajanja ni žaljenja. Istovremeno je u Irskoj javnosti počeo istupati sve veći broj gejeva i lezbijki, s time da se dvije priče smatraju prijelomnima.

Prva uključuje poznatu sportsku zvijezdu Donala Oga Cusacka, golmana Corka, u Irskoj vrlo popularnom sportu hurlingu. Cusack je objavio autobiografiju pod naslovom 'Come What May' u kojoj je široj javnosti otkrio svoju homoseksualnu orijentaciju. Knjiga ne samo da je postala bestseler, nego je dobila i prilično dobre kritike, a 32-godišnji Cusack nije uopće izgubio svoj status sportske legende hurlinga, člana državne reprezentacije i miljenika navijača.

Naprotiv, Cusackov comming out potaknuo je njegove suigrače na javne izraze solidarnosti i podrške, a jednako su reagirali i sportski djelatnici, od kojih bi Vlatko Marković imao mnogo toga za naučiti. Cusack je inače u irskoj javnosti poznat kao tvrdoglav i uporan sportaš, koji baš i ne govori puno, no nakon što je objavio da je gej, gostovao je i u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija u Irskoj, utjecajnom 'The Late Showu'. Tamo je izrazio svoje iznenađenje zbog medijske ludnice koju je izazvao njegov comming out, ali naglasio i sljedeće: 'To je bilo nešto što sam jednostavno morao učiniti.'

No, kao i u svakom sportu, postoje navijači protivničkog kluba, pa se Cusacku na jednoj utakmici dogodilo da mu dobacuju homofobne uvrede, i to vrišteći kroz megafon. Njegov suigrač iz Corka, Diarmuid O’Sullivan, odmah je zatražio od policije da agresivnog homofoba izbaci sa stadiona, što su prisutni policajci odbili učiniti. Zato su igrači Corka s još više odlučnosti igrali protiv protivničkog tima te nadmoćno pobijedili, na veliku žalost glasnog homofoba.

Bez obzira na to koliko sport bio važan, nema sumnje da je u mijenjanju percepcije irske javnosti po pitanjima homoseksualnosti najvažniju ulogu odigrao ugledni profesor književnosti David Norris. Dotični je gej, a od prije mjesec dana i kandidat za predsjednika Irske, koja se nalazi u velikoj financijskoj krizi. Norris je dugi niz godina uspješan političar i član parlamenta, a poznat je i kao veliki obožavatelj slavnog irskog pisca Jamesa Joycea, kojeg popularizira gdje god stigne.

Norris je ujedno i prva gej osoba koja je izabrana na izborima u Irskoj te je već 24 godine neovisni član senata, a zahvaljujući njegovu angažmanu su i 1993. ukinuti zakoni koji su kriminalizirali homoseksualnost.
Taj vitalni 66-godišnjak je svoju predsjedničku kampanju započeo sljedećim riječima: 'Ne vidim se kao gej predsjednik, nego kao predsjednik koji je usput i gej. Mislim da Irce ne zanima moja seksualnost. Uostalom, stanje u državi je teško i osjećam veliku bol naroda.' A taj narod se u anketama većinski (58 posto) izražava za uvođenje istospolnih brakova, što znači da su aktualna civilna partnerstva tek korak u pravom smjeru, pa ne čudi da su u irskom Senatu imala podršku čak 48 senatora, dok su samo četvorica bila protiv.

Unatoč velikim promjenama i prihvaćanju LGBT osoba, u čemu su važnu ulogu odigrale i povorke ponosa, kojih Irska ima čak pet, određeni problemi i dalje ostaju. Najaktualniji je zlostavljanje gej klinaca u školama, zbog čega je ovih dana pokrenuta i nacionalna kampanja koju su podržali mnogi slavni Irci. Zanimljivo je napomenuti da je producentica videospota koji nosi kampanju rođena Sarajka Zlata Filipović, poznata po dnevniku koji je vodila tijekom opsade grada, a koja danas živi u Irskoj.

Nema sumnje da je Irska u vrlo kratkom vremenu, za što su u nekim društvima trebala desetljeća, prošla veliki put k prihvaćanju svojih gej građana, pa se čak čuju i glasovi iz Katoličke crkve koji podržavaju takav razvoj događaja. Nadbiskup Dublina Diarmuid Martin, kojeg se inače smatra pobunjenikom u strukturama Crkve, javno je podržao civilna partnerstva za istospolne parove. Također se suprotstavio odlucio Pape Benedikta XVI. o zabrani primanja homoseksualaca u redove svećenstva, sa sljedećim objašnjenjem: 'Moramo reći da je ljudima učinjena strašna šteta u pedofilskim skandalima Crkve.

Moramo poduzeti odlučne korake da se to više nikad ne ponovi. Ali ne smijemo nikada izjednačavati pedofiliju i homoseksualnost, niti tvrditi da je pedofilija rezultat homoseksualnosti ili celibata.'

David Norris