BLIJEDO NASPRAM RUSKE

Kako izgleda ukrajinska vojska?

04.03.2014 u 17:38

Bionic
Reading

Loše opremljena, nedovoljno financirana i s višim časnicima bližim Moskvi nego Kijevu, ukrajinska vojska u sukobu s ruskom izgleda dosta blijedo

Ukrajinska vojska je vidljivo angažirana samo oko nekih vojnih baza na Krimu koje godinama dijele Ukrajinci i Crnomorska flota. U nedjelju je novoimenovani zapovjednik ukrajinske mornarice javno prebjegao na rusku stranu. Viši redovi ukrajinskog zapovjedništva su veći dio svoje karijere proveli u sovjetskoj vojsci, a ni oni ni mlađi časnici nisu skloni izazivanju sukoba s ruskom vojskom znajući da je ne mogu pobijediti.

'Mislim da su instrukcije iz Kijeva vrlo jasne - izbjeći sukobe', rekao je Dmitrij Gorenburg, viši analitičar pri Centru za pomorske analize koji financira američka vlada.

'To je u skladu sa stavovima zapovjednika koji su bliski s Rusima, posebno na Krimu, gdje oni i žive jedni s drugima', kaže Gorenburg i dodaje da bi jedan jedini incident mogao izazvati daljnju eskalaciju.

Ukrajinski veleposlanik pri UN-u Jurij Sergejev rekao je da su Rusi dosad na Krim prebacili 16.000 vojnika, a s obzirom na to da Moskva od prošlog tjedna u blizini ima oko 150.000 vojnika angažiranih na vježbama, taj bi se broj mogao brzo povećati.

Londonski Institut za strateške studije (IISS) procjenjuje da ruska vojska ima oko 845.000 pripadnika i može angažirati oko dva milijuna pripadnika pričuvnog sastava koji imaju dovoljnu razinu uvježbanosti za sudjelovanje u vojnoj akciji.

Od rata u Gruziji 2008. ruski vojni proračun Moskve povećan je za više od 30 posto, na oko 68 milijardi dolara godišnje. IISS procjenjuje da Rusija ima skoro 1400 borbenih zrakoplova raznih tipova, od kojih su neki zastarjeli prema zapadnim standardima.

Ukrajina je u utorak optužila Rusiju da napada komunikacijske sustave i da su mobilni telefoni nekih parlamentaraca, važnih članova sigurnosnih službi blokirani opremom za ometanje instaliranom na Krimu. Šef ukrajinskih sigurnosnih službi Valentin Nalivaičenko Reutersu je rekao da to traje već dva dana. Ruska strana nije komentirala ove informacije.

IISS procjenjuje da Ukrajina troši oko 2,4 milijarde dolara godišnje za vojsku, ali jedva održava svoje vojne snage. Najelitnije postrojbe imaju iskustvo u borbama bok uz bok sa snagama NATO-a u Afganistanu i u drugim mirovnim operacijama, ali većina vojnika ima premalo iskustva s modernijom vojnom opremom za sukobe nakon Hladnog rata.

Ukrajinske vojne snage imaju 129.950 pripadnika, od čega 64.750 u kopnenoj vojsci, 13.950 u mornarici, 45.250 u zrakoplovstvu i oko 6000 u posebnim zračno-desantnim postrojbama. Prije nereda broj pripadnika posebnih policijskih i žandarmerijskih postrojbi bio je 84.900, a pretpostavlja se da je smanjen nakon raspuštanja Berkuta, posebne policijske postrojbe koja je sudjelovala u ubijanju prosvjednika na Majdanu.

Uglavnom smještena pokraj znatno jače Crnomorske flote, ukrajinska mornarica ima malu ili gotovo nikakvu sposobnost djelovanja na moru ako je ruska flota odluči blokirati. Loše održavanje i nedostatak rezervnih djelova onesposobili su jedinu ukrajinsku podmornicu na dizel-električni pogon proizvedenu u doba SSSR-a. Jedna fregata je sudjelovala u operaciji NATO-a protiv somalskih pirata, a ukrajinska mornarica ima oko 10 patrolnih borodova i korveta, pet minolovaca, pet desantnih brodova i dvadesetak manjih neborbenih brodova.

Slično stanje je i sa ukrajinskim zračnim snagama koje na papiru imaju 121 borbeni zrakoplov (Mig-29, Mig-27, Su-24 i Su-25) ali nisu ni pokušale prekinuti zračni most kojim u ruski vojnici i tehnika dopremani na Krim, niti su poletjeli da bi odgovorili na upade ruskih lovaca u ukrajinski zračni prostor. U stvarnosti mnogi su zrakoplovi prizemljeni zbog neispravnosti i dotrajalosti, a IISS procjenjuje da ukrajinski vojni piloti imaju godišnje do 40 sati leta, u usporedbi sa 60 do 100 sati koliko imaju njihovi ruski protivnici.