KEKSI ZA DORUČAK

Kako izgleda radni dan u Fukushimi?

29.03.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Oko 400 radnika i inženjera koji nadljudskim naporima pokušavaju sanirati štetu u japanskoj nuklearki Fukushima za doručak dobivaju paketić suhih keksa i sok od povrća, rekao je Kazuma Yokota, pripadnik Nacionalne agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost, koji je proveo pet dana u nuklearki

'Radnici ustaju u šest sati, a za doručak dobiju 30 bezukusnih keksa i sok od povrća. Nakon toga idu na posao: specijalisti rade u zaštitnim odijelima, s maskama i pokrivalima za glavu. Svi otvori se pokrivaju specijalnom zaštitnom trakom. Imaju gumene rukavice i gumene čizme', rekao je Yokota za Itar-Tass.

Radnici ne dobivaju ručak, jer se pokušava maksimalno iskoristiti dnevno svjetlo i izbjeći noćni rad. Punih deset dana nakon katastrofe radnici su dobivali samo jednu bocu od litru i pol mineralne vode na dan. Sada mogu dobiti dvije boce.

Radni dan u Fukushimi završava u 17 sati. Radnici odlaze u betonsku zgradu u krugu nuklearke, gdje ostavljaju radnu odjeću - svakog jutra dobivaju novu.

Za večeru dobivaju paketić instant riže s povrćem u koje je potrebno uliti ključalu mineralnu vodu. Obrok je gotov za 15 minuta. Usto dobiju mesnu ili riblju konzervu.

U 20 sati započinje dnevni sastanak, gdje svi radnici kažu što je tog dana učinjeno i koordiniraju planove za idući dan. Na kraju sastanka, u već tradicionalnom obredu, počinju pljeskati rukama i uzvikuju 'tambaro', što u slobodnom prijevodu znači 'uspjet ćemo'.

Razina radijacije u zgradi je dva do tri mikroseverta po satu, dok su normalne razine 0,2 mikroseverta. Radnici spavaju na podu. Da bi se zaštitili od radijacije, stavljaju plahtu pod madrac i još jednu na deke kojima se pokrivaju. Većina njih radi u smjenama od po tjedan dana, nakon čega im dolazi zamjena.

Mobiteli ne rade jer nema signala.