NEIZVJESNA SUDBINA 15.000 RADNIKA

Kako će Vlada riješiti dalmatinsku socijalnu bombu?

28.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

'Zašto bi itko bio kriv ako se dogovor ne ostvari, zašto ne vjerujete da će biti bolje?' čudio se ministar Petar Čobanković novinarskim pitanjima prije točno godinu dana, kada je zajedno s Božidarom Kalmetom hitno doputovao u Split i sprečavao izlazak radnika na ulice. Sindikalisti su tada otvoreno prijetili organiziranjem masovnih demonstracija, nezadovoljni jer država ništa ne poduzima kako bi spasila čak 15 tisuća radnih mjesta u posrnulim dalmatinskim tvrtkama koje su, apsurdno, u pravilu u državnom vlasništvu

Splitska mljekara Mils, Jadranska pivovara, Dalmacijavino, Adriachem, Imota, Željezara Split, Cetinka, Salonit i Kaštelanski staklenici tek su dio s popisa nekadašnjih giganata, koji su zbog nedostatka tržišta ili nesposobnih uprava visjeli na rubu potpunog gašenja. Dvojac Čobanković-Kalmeta prije godinu dana smirio je nezadovoljnike konkretnim obećanjem da će se 'svi problemi započeti rješavati ili čak riješiti u roku od mjesec dana'. Godinu dana kasnije...

Ništa. Novi sastanak.

U međuvremenu se dogodilo nekoliko štrajkova u Dalmacijavinu, radnici Adriachema na jedvite jade primili su tri minimalne plaće, u Jadranskoj pivovari i Imoti vlada nekakav oblik samoupravljanja, a Željezara Split otišla je - u stečaj. Privremeno je spašen tek Brodosplit, najveće brodogradilište i najveći izvoznik u državi, no definitivni rasplet i ove priče dogodit će se tek kada se donese konačna odluka o (ne)privatizaciji.

Iako je sasvim očito da od Čobankovićevih i Kalmetinih prošlogodišnjih obećanja nije ostvareno gotovo ništa, sindikalisti su umjesto konačnog izvođenja radnika na ulice odabrali novi krug razgovora, ovaj put u Zagrebu. Sa sobom su doveli predstavnike petnaest tvrtki u kojima je stanje najkritičnije, sjeli ih nasuprot impresivnoj komisiji od čak šest ministara (Čobanković, Dalić, Popijač, Kalmeta, Bačić i Bošnjaković) i usvojili nove zaključke. Tportal je dobio na uvid njihov sadržaj, pa ga - premda se ne može kazati da se radi o epohalnom dogovoru - ovdje objavljujemo kako bismo nesretnim radnicima obznanili što ih čeka u budućnosti. Pita li se njihove sindikate, ne preostaje im ništa drugo nego vjerovati na riječ ministrima. Još jednom.

Trimot Imotski (200 radnika): U roku od deset dana Ministarstvo gospodarstva izjasnit će se o programu restrukturiranja tvrtke. Istovremeno, radi se na projektu izgradnje ženske kaznionice na njenom mjestu. Propadne li program, umjesto u tvornici radnici idu - u zatvor.

Salonit (120 radnika): Tvrtka je otišla u stečaj, a radnici još uvijek nisu obeštećeni. Dogovara se izrada Zakona o obeštećenju, za što je zaduženo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Adriachem (234 radnika): Restrukturiranje tvrtke nije previše izgledna opcija, vjerojatniji je stečaj i iznajmljivanje nekretnina uz obavezu zapošljavanja dijela radnika. Nakon što se u gruntovnicu upiše založno pravo, radnici će od Fonda za privatizaciju dobiti tri plaće.

RLE Brodogradnja Solin (oko 400 radnika): Mijenja se Vladina odluka o koncesiji kako bi se nastavila djelatnost remontne brodogradnje.

Prosvjed radnica propale splitske tvornice tekstila Uzor, u vlasništvu Bruna Orešara
Vodoprivreda Imotski (60 radnika): Ministarstvo financija ovih dana odlučit će o eventualnom stečaju tvrtke. U međuvremenu će je Županija splitsko-dalmatinska angažirati na nekim građevinskim radovima i pomoći joj u naplati potraživanja.

Autoprijevoz Sinj (60 radnika): Vlada će u roku od dva tjedna pokušati pronaći rješenje problema sa strateškim partnerom, tvrtkom Promet Makarska. Ukoliko razgovori ne uspiju, ugovor se raskida, a sinjska tvrtka ide u stečaj.

NCP remontno brodogradilište Šibenik (320 radnika): Privatnoj tvrtki odgađa se plaćanje koncesijske naknade i kamata državi, kako bi se sačuvalo radna mjesta.

'Dalmacijavino' (512 radnika i 5.000 kooperanata): Pogoni će se uskoro iseliti iz splitske Gradske luke. Tvrtki će se odobriti pozajmica kako bi se isplatile tri plaće radnicima.

Ciglana Sinj (17 radnika): Čeka se očitovanje Ministarstva financija na plan restrukturiranja, a Ministarstvo zaštite okoliša tvrtki će vratiti lokacijsku dozvolu za eksploatacijsko polje.

I-Pak Pakovo Selo (15 radnika): Otpisuje se porezni dug u visini od 800 tisuća kuna (što se u službenom priopćenju nakon sastanka prešutjelo).

Sindikalisti Ozren Matijašević i Jozo Marić, lideri HUS-a, uvjereni su da će Vlada barem ovaj put ispuniti svoja obećanja i spriječiti eksploziju nove potencijalne socijalne bombe u Dalmaciji. S Banskim dvorima, čini se, brzo su pronašli zajednički jezik...