NOVE MJERE

Kako će se Vlada boriti protiv rada na crno?

16.04.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Svako zapošljavanje na crno i isplata plaće ispod stola ubuduće će biti vrlo skupo i riskantno. Dio je to mjera za borbu protiv rada na crno, koje priprema ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a koje je tijekom vikenda najavio u intervjuu za HTV

Borba protiv rada na crno:

- uvođenje jedinstvenog obrasca za poreze i doprinose;
- veći nadzor dohodaka pojedinaca putem OIB-a;
- oporezivanje izvučene dobiti, kako bi se poslodavci stimulirali da dobit ne izvlače iz tvrtke i iz nje ne isplaćuju plaće ispod stola;
- zabrana isplate plaće ako prethodno nisu uplaćeni doprinosi;
- jačanje inspekcijskih nadzora i strože kazne.

Ključni instrumenti u obračunu Banskih dvora s radom na crno, kako doznaje Jutarnji list iz Vladinih krugova, bit će OIB i ponovno uvođenje RS obrasca za isplatu plaća. Zaživljavanje OIB-a, naime, Poreznoj upravi pružilo je dobar uvid ne samo u plaćene poreze i doprinose, nego i u stvarno financijsko stanje pojedinaca.

U Mrsićevu ministarstvu velika očekivanja imaju i od ponovnog uvođenja RS obrasca za isplatu plaća, koji bi trebao zamijeniti trenutno popriličnu papirologiju koja prati isplatu dohodaka. Cilj je da se od 1. siječnja iduće godine, u suradnji s Poreznom upravom i Finom te proširenjem ovlasti REGOS-a, uvede jedinstveni obrazac i za poreze i za doprinose.

To će, tvrdi sugovornik iz Ministarstva rada, ne samo olakšati život poduzetnicima, nego i zatvoriti dosadašnje rupe u sustavu, kroz koje je iscurilo oko 17 milijardi kuna samo na ime neplaćenih doprinosa.

'To će znatno pojednostaviti evidenciju, svi će podaci biti na jednome mjestu, pa će inspektori već i prije nego što odu u kontrolu točno znati sve podatke', kaže on.
Rad na crno u Hrvatskoj je problem koji pogađa, prema nekim procjenama, i stotinjak tisuća građana. Dodatni je problem što neki poslodavci dio plaće isplaćuju legalno, a ostatak ispod stola, bez poreza i doprinosa. U Vladi tome sada žele stati na kraj jer će time suzbiti glavno oružje sivoj ekonomiji koja, prema procjenama, guta 17 posto hrvatskog BDP-a.

'Rad na crno bit će drastično sankcioniran, pa ćemo onda vidjeti isplati li se nekom nekoga zaposliti na crno', poručio je Mrsić.