VATROGASCIMA REŽU PLAĆE I MATERIJALNE TROŠKOVE

Kako će gasiti požare ako nemaju ni za gorivo?

17.12.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Iako im je kolektivnim ugovorom garantirano nesmanjivanje plaća, čini se da će vatrogascima sljedeće godine prihodi biti srezani za osam do deset posto. Najavljeno je i rezanje materijalnih troškova, što će značiti da će vatrogasni zapovjednici morati štedjeti čak i na gorivu za intervencije

O tome su dan nakon što su loše vijesti stigle iz Ministarstva financija progovorili Mladen Magdić predsjednik Odbora za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika, Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca, te Emilio Radošević, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeka, kriveći Državnu upravu za zaštitu i spašavanje za maćehinski odnos prema vatrogastvu.

Naime, DUZS poslala je u Vladu uredbu kojom se određuje minimalni standard te u kojoj stoji rezanje materijalnih troškova i troškova za plaće od osam do deset posto. No, kako je pojasnio Magdić, potezom DUZS-a prekršen je Poslovnik Vlade, tj. članak u kojem piše kako nijedno ministarstvo ili tijelo državne uprave ne može povlačiti takve poteze bez suglasnosti stručnih tijela. 'Sa sindikatom se uopće nije pregovaralo o smanjenju plaća niti je itko kontaktiran', ogorčen je Magdić.

Osima vjerojatnog smanjenja plaća, vatrogastvu su smanjeni i materijalni prihodi. To znači manje novca za gorivo, plin, struju...' Naši materijalni rashodi nisu za domjenke i prezentaciju', naglasio je Franković i dodao da su k tome struja, plin i gorivo u ovoj godini drastično poskupjeli.

Na naše pitanje znači li to da vatrogasci neće doslovno imati sredstva za kupnju goriva za interventna vatrogasna vozila, Franković je rekao da će teret takve odluke pasti na leđa jedinica lokalne samouprave koja će morati nadoknaditi razliku u sredstvima.

Pješice na intervenciju

No takav je pristup nedopustiv, istaknuto je na konferenciji za novinare, jer vatrogastvo ne može ovisiti o tome je li blagajna mjesta ili općine puna ili prazna. O tome nabolje govori i primjer s Pašmana. Vatrogasci lokalnog DVD-a pješice su išli na intervenciju jer naprosto nisu imali sredstava za kupnju goriva i blagajna mjesta je bila prazna.

'Mi ne tražimo kruha preko pogače, no bit će prosvjeda', rekao je Magdić i dodao da vatrogasci ne mogu štrajkati. Ogorčeni na Državnu upravo za zaštitu i spašavanje traže ili vraćanje pod okrilje MUP-a ili osnivanje unutar DUZS-a posebne direkcije za vatrogastvo.