HRVATSKA INAČICA ČEŠKOG 'CORRUPT TOURA'

Kako bismo mogli profitirati od korupcijskih afera?

01.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Originalna češka ideja mogla bi zaživjeti u Hrvatskoj i bogatoj ponudi turističkih atrakcija dodati još jednu komponentu – 'korupcijski turizam' Dovitljivi Česi dosjetili su se osnovati turističku agenciju specijaliziranu za obilazak lokacija vezanih uz velike korupcijske afere. Takvih je 'atrakcija' i u Češkoj doista mnogo, no i 'na prvu', kad bi se neka turistička agencija odlučila za takav iskorak, i u Hrvatskoj bi se imalo što pokazati

Zaokupljeni proljetnim raspustom školaraca, skorim dolaskom Uskrsa i prvih turista na jadransku obalu ili pokazivanjem prirodnih ljepota Hrvatske u rano proljeće, turističke agencije u mini anketi i nisu baš bile spremne prihvatiti ideju o 'korupcijskom turizmu' u svojoj ponudi.

Uz poneki osmijeh, a uvjereni da je riječ o pripremi za neku šalu prvog dana travnja, uglavnom je 's druge strane žice' vladala neugodna tišina koja je jasno govorila kako ideja u turističkim smislu i nije neka mudrost.

No zanimljivo bi im bilo ponoviti, na tragu jedne agencijske vijesti koja je ovih dana stigla iz Praga, što to Česi i tamošnja agencija CorruptTour imaju u ponudi

Među ostalim, to su tuneli čija je gradnja višestruko preplaćena, besmislene žičare, ali i luksuzne vile najuspješnijih ljudi češke tranzicije koji su tu srednjoeuropsku državu postavili na 57. mjesto liste najkorumpiranijih zemalja Transparency Internationala.

Ponuđeno je i razgledavanje praške gradske vijećnice, nekih fakulteta na kojima se moglo diplomirati u godinu dana, pa i zgrade u kojoj je prijavljeno čak 589 nepostojećih poduzeća te parka u Ustima nad Labem za čiju je gradnju trebalo 'topiti' i zlatne poluge.

Ako sve to zvuči poznato ili podsjeća na neke mnogo bliže afere, evo i kratke preporuke, koju ne treba baš u potpunosti promatrati u duhu dana objave teksta, potencijalnoj agenciji CroCorruptTour

Već prvi samom ulasku u Hrvatsku stranim bi turistima u promotivnom letku bilo najavljeno da ih ne čeka obilazak, ako su to očekivali, brojnih prirodnih ljepota, jednog od najljepših mora ili uživanja u nadaleko čuvenim delicijama, nego posjet destinacijama koje svjedoče o gramzivom uzimanju novca poreznih obveznika, ali i obilasku prijestolnice, ostavljene za kraj, u kojoj se događalo najviše mutnih radnji i gdje su posljednje postaje korupcijskih afera. Svaka od afera ima ili je imala i slikovit naziv, pa bi se tako trebale zvati i pojedine dionice velike ture.

Dva grada na sjeveru ponudit će svaki svoju priču – u jednom je gradonačelnik optužen da je s ekipom poduzetnika, udruživši se i zlorabeći položaj, svome gradu uzeo silne milijune kuna, a u drugom je jedan potpredsjednik Vlade, opet uz pomoć 'ekipe', novcem jedne uspješne tvrtke istu tu tvrtku, riječ je o Podravci, namjeravao preuzeti. Prvi grad je Varaždin, a drugi Koprivnica i 'afera Spice'

Malo istočnije je grad Osijek iz kojeg dolazi političko-poduzetničko-novinarska ekipa koja je pokušala podmititi suce Vrhovnog suda kako bi promijenili presudu osuđeniku za ratne zločine iz 1991. U tom su gradu i neki liječnici koji su, u 'akciji Dijagnoza', za primjerenu novčanu naknadu ljudima sređivali dokumentaciju za invalidsku mirovinu.

Povratkom prema središnjoj Hrvatskoj, pa na more, turistima će se pokušati objasniti i kako doista imamo autoceste među najboljima u Europi, ali i tvrtku koja upravlja njima na ne baš dobar način. Dogodi im se da neki tunel 'ofarbaju' i dva puta, neki i jednom, ali to od države naplate astronomski o čemu i svjedoči 'afera Tuneli'.

Iako nevezan za autocestu, ni za kakvu korupcijsku aferu, ali i nevezan za bilo što, može se malo i skrenuti i s uobičajene rute, pa proći karlovačkim krajem i ljudima pokazati most preko Korane kakav se ne viđa svaki dan, jer vodi 'od nikamo prema nigdje'. Svojedobno je i postao predmet policijske istrage, ali zbog toga što ga je netko - pokrao.

I na jadranskoj je obali, točnije u Rijeci, svojedobno živio i dugo godina od pacijenata uzimao kuverte s novcem dr. Ognjen Šimić. Pred pravom i pravdom pobjegao je u Sarajevo, ali je ipak završio u zatvoru, doduše na izdržavanju manje kazne od prvobitno dosuđene.

Razonodit će ih, u međuvremenu pričama o tome kako je hrvatski nogomet među boljima u svijetu, ali se na domaćim terenima namještanjem utakmica bave i nogometaši, ali i oni koji bi im trebali dijeliti nogometnu pravdu. I nogometaši i suci završili su 'u ofsajdu'

Istodobno će turiste i rastužiti podsjećanje na 'aferu Index' u kojoj su za ispite ili sređivanje upisa na fakultete, a sve se odvijalo pod motom 'tko nema novca, neka uči', uzimali i novac, ali i tražili druge vrste 'usluga'.

Priču o jahti 'Malo vitra' i nekim njezinim putnicima, ali i odvojcima s autoceste koji vode prema rodnom kraju Ive Sanadera, cesti nazvanoj 'Sanaderina', turistički vodiči morat će gostima vrlo pažljivo objašnjavati, jer će biti uvod u silne afere koje su doista fenomen i u svjetskim okvirima. Fenomen i zbog činjenice da će suđenja za te afere, posebno u 'slučaju Fimi media', imati stotine svjedoka i jednu cijelu stranku, konkretno HDZ, na optuženičkoj klupi

Upravo je spomenuti bivši premijer, barem tako piše na tisućama stranica optužnica koje su protiv njega podignute, u vrijeme dok je bio na čelu države imao jednu od ključnih uloga u aferama u kojima su se iz državnih firmi doslovno otimali milijuni kuna pa je, navodno, dio završio kod njega, dio u tzv. crnim fondovima HDZ-a, a dio – tko zna gdje.

Turistima bi, baš kao i u praškom slučaju, pokazali i sjedišta tvrtki koje su bile u središtu korupcijskih afera, poput HAC-a, HEP-a ili HŽ-a, stranačku zgradu na Trgu žrtava fašizma u koju su dolazile torbe s novcem, možda i vrt tajnice HDZ-a Branke Pavošević u kojem je dokaze o načinu raspolaganja tim novcem zakopala.

Odveli bi ih u restorane čiji vlasnici snimaju svoje goste za vrijeme objeda i onda čuvaju samo određene snimke pa i pred sud na koji svi iz afera jednog dana stignu i na kraju, ali doslovno na kraju grada, putovanje završi pred zatvorom u Remetincu iza čijih zidina svi odgovorni kad-tad zasluženo – dođu

I ne bi turisti samo nijemo promatrali ono što im se ponudi i slušali turističke vodiče, nego bi i dobili priliku, nakon svega što su vidjeli i čuli, osmisliti kako 'smuljati' državu i uzeti što više novca. A nagrada za najbolji plan? Ma, lako ćemo – 'pola meni, pola tebi, a pola agenciji CroCorruptTour'.