ZAGREBAČKA SKUPŠTINA

Na istom mjestu politički antipodi, Ana Rucner, bivši muftija i Branko Lustig

23.05.2017 u 20:34

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini sljedeće četiri godine sjedit će zanimljiva ekipa. U Ćirilometodskoj družit će se bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, njegovi antipodi Rada Borić, feministička aktivistica, i Mate Kapović, profesor s Filozofskog fakulteta i vođa Radničke fronte, zatim glumac Marko Torjanac, violončelistica Ana Rucner te filmaš Branko Lustig

Lista Milana Bandića osvojila je najviše skupštinskih mandata – njih 14 od ukupno 51. SDP je s HNS-om i partnerima osvojio 13 mandata, Nezavisna lista Sandre Švaljek osam, HDZ sedam. U Skupštinu ulaze i debitanti, njih petero s liste Brune Esih i četvero s platforme Zagreb je naš!

Nitko od njih nema većinu, stoga su već u izbornoj noći krenula indirektna snubljenja potencijalnih partnera. Tako je Bandićev šef gradskih financija Slavko Kojić za tportal rekao da su spremni Bruni Esih ponuditi promjenu imena Trga maršala Tita samo da im da podršku u Skupštini, s obzirom na to da Bandiću nedostaje još 12 ruku kako bi imao većinu i bez problema provlačio svoje prijedloge. Dan kasnije Bandić je rekao kako za to treba raspisati referendum, da bi Hasanbegović na to kazao kako Tito nije ni dobio ulicu na referendumu.

Osim zanimljivih postizbornih ponuda, još su zanimljiviji ljudi koji će u sljedećem mandatu grijati klupe u Ćirilometodskoj.

Među Bandićevih 14 je i filmaš Branko Lustig, Ana Stavljenić Rukavina, doktorica biomedicinskih znanosti, bivši zagrebački muftija Ševko Omerbašić, nekadašnja potpredsjednica Vlade Ljerka Mintas Hodak, književnica Milana Vuković Runjić, a u Skupštinu je ušla i violončelistica Ana Rucner.

Budući skupštinari s liste SDP-a i HNS-a nisu toliko egzotični. Sve su to redom iskusni političari s nacionalne i lokalne scene. Među njima je i nositeljica liste Anka Mrak Taritaš koja će biti gradska zastupnica u slučaju da izgubi u drugom krugu lokalnih izbora, gdje ide u neizvjesnu bitku protiv Milana Bandića. U njenom društvu su i glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić te potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić. Tu je i Vesna Nađ, nekadašnja desna ruka SDP-ova ministra branitelja Predraga Matića.

S liste Sandre Švaljek, osim nje u Skupštinu ulazi i Vladimir Ferdelji, Darinko Kosor, ali i glumac i osnivač nezavisnog kazališta Marko Torjanac.

S HDZ-ove liste građani su u Skupštinu poslali Dragu Prgometa i još šestero prekaljenih lokalnih političara na čelu s Andrijom Mikulićem.

Najzanimljivija su imena s posljednjih dviju lista, Brune Esih i Zagreb je naš!. Osim nositeljice Esih, u Skupštinu ulaze i njezin kolega i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kazališna djelatnica Ana Lederer, odvjetnik i povjesničar Tomislav Jonjić…

Kako će se ta ekipa slagati sa svojim političkim antipodima s liste Zagreb je naš! može se pretpostaviti. Naime, s liste te platforme ulazi šef neokomunističke stranke Radničke fronte Mate Kapović, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, poznat po organizaciji studentskih plenuma, koji je nedavno na Facebooku napisao 'Se..m vam se na Bleiburg'.

S liste Zagreb je naš! ulazi i feministička aktivistica Rada Borić, njihov kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević te Iva Kvakić iz stranke Za grad.