BITKA ZA MUZIL

Kakav se to pokret otpora rađa u Puli

16.11.2013 u 10:47

Bionic
Reading

Najavljene izmjene i dopune prostornih planova Grada Pule, koje se najvećim dijelom odnose na prostor poluotoka Muzila, izazvale su negodovanje dijela građana. Aktivisti okupljeni u inicijativu Volim Pulu zatražili su da se odgodi procedura donošenja izmjena prostornih planova za područje Muzila jer smatraju da se time stvaraju tehnički preduvjeti za privatizaciju i predaju u ruke samo jednom vlasniku. Radi se o 170 hektara čiji je većinski vlasnik i dalje država

'Prostorni planovi se donose da bi se razvio grad, no ova prostorno-planska dokumentacija očito nije u funkciji razvoja niti potreba građana. Muzil je jedna od lokacija predviđenih projektom Brijuni Rivijera. Prošle godine za tri lokacije ponuđene na međunarodnom natječaju, Pinetu, Hidrobazu i otok Sv. Katarina – Monumenti, javio se samo jedan ponuditelj. Budući da nije bilo drugih ponuditelja, gospodin Danko Končar dobio je lokaciju Katarina – Monumenti na 50 godina. To da nije bilo drugih ponuditelja, iako se hvalilo da ima desetak zainteresiranih investitora, dovoljno govori o kvaliteti projekta.

No tadašnji ministar turizma, koji je bio jedan od sukreatora projekta Brijuni Rivijera, rekao je da je jedan od razloga zbog čega se potencijalni investitori nisu odazvali taj što se to područje nudilo na 66 godina. Kazao je, kako investitorima to nije bilo dovoljno pa će se stoga razmisliti pri sljedećem natječaju o prodaji. Za Muzil tada nije bila pripremljena prostorno-planska dokumentacija, inače bi završio na isti način. No procedura izmjena prostornih planova je krenula, što znači da je stvorena pretpostavka da se preda jednom investitoru', kaže Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra i aktivistica inicijative Volim Pulu. Dodaje da se prostornim planovima utvrđuje samo namjena prostora, a to postaje temelj za buduće sadržaje. Inicijativa Volim Pulu smatra da je na djelu favoriziranje turizma.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić pak kaže da je primarna namjena prostornih planova vezanih uz Muzil otvaranje tog područja građanima Pule. 'Nakon više od sto godina koliko je bio nedostupan, stvaramo preduvjete kako bi ga građani mogli svakodnevno slobodno koristiti. Sami planovi predviđaju mnogo javnih sadržaja namijenjenih upravo građanima, pa se tako planiraju Kulturni centar, zatim botanički vrt, sportska luka Fižela, obrtničke radionice, akvarij, trgovački centar s kinom, aquapark, zabavni centar za mlade, šetnica od osam kilometara koja će se prostirati po cijelom obodu poluotoka, javna kupališta, biciklističke staze, turističko ugostiteljski kapaciteti, sportska i rekreacijska namjena u koju spadaju golf igrališta i brojni drugi sadržaji.

Moći će se graditi na svega 9,5 posto ukupne površine Muzila, na dijelu predviđenom za ugostiteljsko-turističku i mješovitu namjenu. Uz same sadržaje, izravna korist za građane doći će i kroz komunalni doprinos te kroz komunalne naknade koje će objekti na Muzilu uplaćivati u gradski proračun, a koje će se utrošiti na općenito poboljšanje standarda života pulskih građana', kaže Miletić.

Radi se o atraktivnom području priobalja, veličine jedne petine Pule na južnom dijelu grada, pojašnjava Radojčić, koja smatra da se tu ne planiraju funkcije koje bi bile potrebne građanima. 'Desetak godina se priča o projektu, a nikad nije organizirana javna rasprava koja bi uključivala ne samo širu, već i stručnu javnost. I onda nam dolaze na tu 'predstavu' od javne rasprave s gotovim projektom. Od 160 hektara, 20 hektara ostaje u vlasništvu MORH-a, na 72 hektara je predviđeno golf-igralište, koje bi već zbog sigurnosti moralo biti ograđeno. I ostali sadržaji, o kojima nam govore kao o navodno kulturnim i javnim sadržajima, zapravo su u funkciji turizma, poput konjičkog centra, uzletišta za balone, prostora za prezentaciju istarskih vina i tartufa', tvrdi Radojčić, istaknuta ekološka aktivistica Zelene Istre i vrlo angažirana članica inicijative Volim Pulu. Inicijativa je prikupila i predala oko tri tisuće potpisa podrške građana te svoje prijedloge za Muzil.

Hoće li gradske vlasti prisluhnuti i želje građana koji imaju različit pogled? 'Razmotrit će se konstruktivne primjedbe i prijedlozi svih građana, uključujući i primjedbe inicijative Volim Pulu', kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić. Dodaje da sada slijedi priprema izvješća o provedenoj javnoj raspravi nakon čega će stručni izrađivač izraditi plan koji pak treba uskladiti s prihvaćenim prijedlozima.

'Potom će se tražiti mišljenje nadležnih stručnih tijela i provest će se eventualne korekcije. Prije mišljenja nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, prethodit će mišljenje županijskog Zavoda za prostorno planiranje nakon čega se prijedlog upućuje Gradskom vijeću na usvajanje', kazao je gradonačelnik Miletić.