ZNANJEM PROTIV MITOVA

Kakav odgovor: Protivnici cijepljenja moraju na tečaj znanosti!

16.05.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Antivakcinalistički pokret u SAD-u uzeo je toliki zamah da su se u brojnim regijama ponovno počele javljati epidemije bolesti poput ospica koje su krajem prošlog stoljeća bile potpuno suzbijene.

Brojne američke savezne države zbog toga su se odlučile na ozbiljne akcije kako bi zaustavile širenje opasne histerije. Kalifornija, koja je prošlih godina zabilježila najgoru epidemiju ospica u posljednjih 20 godina, uvela je niz obaveznih cjepiva za svu djecu koja pohađaju vrtiće ili škole i to na takav način da roditelji više ne mogu tražiti izuzeće na temelju vjerskih ili filozofskih uvjerenja.

Ovoj akciji nedavno su se na nešto manje rigorozan, ali dosjetljiv način pridružile vlasti savezne države Ohio - najavile su da će uvesti obavezne tečajeve znanstvene edukacije za antivakcinaliste.

Razloga za to je na pretek. Primjerice u Iowi se broj necijepljene djece u posljednjih 12 godina više nego utrostručio. Ovakvim trendovima vjetar u leđa daje širenje neutemeljenih strahova od cjepiva kao uzročnika autizma iako je istraživanje na kojemu se oni temelje već mnogo puta znanstveno demantirano i diskreditirano, a konzervans cjepiva promijenjen. Drugi važan problem je nerazumijevanje koncepta imuniteta krda, odnosno kolektivnog imuniteta. Naime, mnogi američki roditelji smatraju da si mogu priuštiti da ne cijepe svoju djecu jer će ih zaštititi imunitet koji su stekla druga djeca. Na taj način u brojnim mjestima SAD-a razine procijepljenosti pale su toliko nisko da više ne mogu garantirati da će imunitet krda dovoljno brzo presjeći linije širenja bolesti da spriječi izbijanje epidemija. Za to je potrebno da procijepljenost stanovništva uglavnom bude veća od 95 posto. Konačno brojni antivakcinalisti vjeruju da je suzbijanje zaraznih bolesti u posljednjim desetljećima rezultat boljih socioekonomskih uvjeta stanovništva i boljih higijenskih navika, a ne cijepljenja unatoč tome što ih vraćanje epidemija poput ospica u vrlo prosperitetne krajeve u tome demantira.

Eric Hoskins, ministar zdravlja države Ohio, nedavno je poručio: 'Odabirući da cijepite djecu štitite ih od bolesti, baš kao što štitite osjetljivu djecu koja se ne mogu cijepiti iz opravdanih medicinskih razloga. Zbog toga je važno da roditelji na vrijeme cijepe svoju djecu.'

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u je 2015. godine od ospica oboljelo 189 ljudi, dok je 2014. zabilježeno čak 667 slučajeva. U više od 90 posto slučajeva bolest se javila kod osoba koje nisu bile cijepljene.

Mitovi, a ne neznanje

Neki stručnjaci strahuju da program edukacije neće uroditi željenim rezultatima. Naime, antivakcinalista ima čak i među liječnicima, osobito među poklonicima alternativne medicine. A oni uglavnom razumiju ključne ideje i mehanizme cijepljenja.

Antropolog sa Sveučilišta Durheim Thom Scott-Phillips smatra da su mnogi antivakcinalisti privučeni onime što psiholozi nazivaju naivnim ili narodnim teorijama.

'Naivne teorije svih vrsta nastavljaju se širiti unatoč argumentima i dokazima koji ih pobijaju', napisao je Scott-Phillips. 'Zanimljivo je da ustraju čak i u umovima osoba koje na refleksivnijoj razini shvaćanja zapravo znaju da su one neistina', dodao je.

Ovi memi, ističe, osobito su prijemčivi i teško ih je se riješiti. Izlaganje antivakcinalista znanosti je dobar početak, no trebat će doći do većeg kulturnog pomaka da bi se stvari ozbiljnije promijenile, uvjeren je Scott-Phillips.