jerko Trogrlić

Kakav je politički horoskop Kolinde Grabar Kitarović, pitali smo stručnjaka koji je u rujnu Milanoviću prognozirao pobjedu

07.01.2020 u 13:23

Bionic
Reading

Splitski komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić pobrao je javne pohvale kolega zbog svoje prognoze otprije više od tri mjeseca, kad je dosta smiono predvidio pobjedu Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima. Javno, na panelu Weekend Media Festivala u Opatiji i pred kamerama, Trogrlić je objasnio zašto ovakav scenarij smatra najrealnijim

'Najveći favorit je svakako Kolinda Grabar-Kitarović. Moje je uvjerenje da će izbore dobiti Zoran Milanović, iako je to u ovom trenutku spekulacija. Ne zasluženo, ali će ih dobiti. Mislim da je upravo gospodin Škoro razlog zašto će se to dogoditi, pitanje je jesu li njegovi ciljevi dobiti predsjedničke izbore ili su njegovi ciljevi parlamentarni izbori s nekim novim HDZ-om. Ako gledamo samo s aspekta ovih predsjedničkih izbora, Škoro se svojim izjavama i postupcima čvrsto pozicionirao u desnom smjeru, ekstremnom, koji nije dovoljan da bi se dobilo predsjedničke izbore u Hrvatskoj, ali mislim da može poprilično pomoći Zoranu Milanoviću', zabilježeno je na snimci s konca rujna prošle godine.

Mediji se ovog tjedna intenzivno bave Trogrlićevom pogođenom prognozom. Tportal je poželio otići korak dalje, pa smo ovog stručnjaka zamolili za novu prognozu: dakle, što će se u budućnosti događati s Kolindom Grabar Kitarović, kakav je horoskop predsjednice na odlasku?

'U kratkom roku, nije realno da će se ostvariti spekulacije o njenom preuzimanju HDZ-a, niti da će se odmah aktivirati na nekoj jakoj funkciji. Prije svega, Kolinda Grabar Kitarović upravo je izgubila izbore i nijedna velika stranka to ne može honorirati, ona je naprosto izborni gubitnik. Uza sve unutarstranačke razmirice i greške koje je HDZ napravio u kampanji, izbore je na koncu ipak izgubila upravo Kolinda Grabar Kitarović, imenom i prezimenom', kaže Trogrlić za tportal.

Josipovićev poučak

'Nadalje, imamo iskustvo nakon prošlih izbora, kad se spekuliralo da će Ivo Josipović preuzeti SDP. Vidjeli smo kako je to završilo i vidjeli smo kako je završila njegova samostalna karijera, nije se mogao dobaciti ni do izbornog praga', upozorava Trogrlić.

  • +37
Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Po njemu, Kolinda Grabar Kitarović ionako ne djeluje kao da ima ambicije tog tipa; prije svega odaje dojam da joj je laknulo i da treba jedan kvalitetan odmor.

Sve ovisi o njoj

'Ako odigra mudro i ukoliko ne napravi nekakav ozbiljan gaf, nije isključeno da će se u nešto daljoj budućnosti ponovno aktivirati na nekoj značajnijoj dužnosti. Sve ovisi o njoj. Ako se bude ponašala poput Josipovića nakon gubitka izbora, bit će politički neupotrebljiva, a ako odigra mudrije - recimo, upravo poput Zorana Milanovića - sasvim sigurno ima političku budućnost. Relativno je mlada, ima sjajan životopis, a stranačke vojske neke stvari potpuno drugačije gledaju i prihvaćaju s vremenskim odmakom. Neke stvari čak i zaboravljaju', dodao je Trogrlić.

'Dakle, Kolinda Grabar Kitarović sada se treba primiriti na neko vrijeme i tek za nekoliko godina pokušati režirati svoj povratak. Dakako, ukoliko uopće ima takvih ambicija', zaključuje ovaj stručnjak.