raskošni roadster

Kakav je Bugatti W16 Mistral koji je predstavio Mate Rimac?

21.08.2022 u 10:09

Bionic
Reading

Mate Rimac predstavio je jučer u Kaliforniji Bugatti W16 Mistral, prvi automobil proizveden u Bugatti Rimac odobren nakon što je od Porschea preuzeo upravljanje slavnom francuskom markom, piše u nedjelju Jutarnji list

Automobilskim entuzijastima okupljenima u mondenom Montereyu, gdje se tradicionalno održava Tjedan automobila, pokazao je W16 mistral, raskošni roadster koji će, po svemu sudeći, ostati itekako zapamćen u povijesti Bugattija duljoj od 110 godina.

Riječ je, naime, o posljednjem modelu francuske marke pogonjenom isključivo motorom s unutarnjim sagorijevanjem, odnosno o svojevrsnom oproštaju od kultnog, 8-itrenog motora koji se nalazio u svim Bugattijima od predstavljanja prvog Veyrona 2005. Upravo zato, priznao je i sam Rimac, imali su obvezu napraviti nešto posebno.

Prezentacija Bugatti W16 Mistrala Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nema sumnje da će W16 Mistral, nazvan po vjetru koji puše na jugu Francuske, biti vrijedan eitrec ksponat u garažama kolekcionara koji su već zakaparili svih 99 najavljenih primjeraka, pritom ne oklijevajući ni trena kad im je rečeno da će ih ta kupnja stajati čak pet milijuna eura.

Kako ne bi bilo zabune, tu nije riječ o već najavljenom potpuno novom Bugattiju koji će u cijelosti biti izrađen od nule te imati hibridni pogon, nego o modelu koji se tehnološki sasvim naslanja na Chiron, ali prilikom izrade je bilo nužno poduzeti dosta prilagodbi, a sadrži i niz inžinjerskih inovacija, piše novinar Jutarnjeg lista Branimir Hitrec.