NAPET POSJET UDBINI

Kajtazi zbog problema Roma završio na rubu suza!

15.05.2012 u 19:57

Bionic
Reading

Mnogo negativne energije nadvilo se poslijepodne nad mali zaselak Krbavu u općini Udbina zbog dugogodišnje netrpeljivosti između lokalnog srpskog i hrvatskog te romskog stanovništva. Povodom problema u Lici s Romima, čiju stoku nitko ne sprečava u nezakonitom ulasku u tuđa polja i uništavanju usjeva, nezadovoljne mještane, većinom srpsko stanovništvo, posjetio je Milorad Pupovac u društvu Veljka Kajtazija, novoizabranog saborskog zastupnika romske manjine

Osim mještana, dočekao ih je i Miro Matijević, predstavnik nedavno osnovanog Kriznog stožera za obranu Like od ciganskog rasizma.

Već prvom rečenicom Kajtazi je izazvao negodovanje okupljenih kazavši da su 'Romi na ovim područjima već posljednjih 700 godina'.

'Jako je malo učinjeno za Rome. Moj mandat tek je počeo i moram priznati da za vrijeme predizborne kampanje nisam dolazio ovamo jer sam bio uvjeren da ovdje nema Roma. Izuzetno mi je drago da sam ih došao upoznati. Došao sam saslušati i vašu i njihovu stranu', rekao je Kajtazi.

Ubrzo je došlo do verbalnoga sukoba između Kajtazija i Matijevića, te je Kajtazi, nezadovoljan što mještani nisu stali u njegovu obranu, napustio razgovor te otišao do automobila.

'Ja nisam taj koji vaše posjede uništava. Odmah u prvoj rečenici svi ste na mene napali. Ja sam tu došao pomoći, upoznati se sa situacijom. Došli smo zajedno rješavati problem, a na ovakav način bit će teško rješavati problem. Osuđivati sve Rome, to je veliki zločin', objasnio je Kajtazi gotovo na rubu suza.


Mještane je zanimalo kada će napokon prestati prazna obećanja, kada će moći mirno obrađivati svoje posjede bez straha od nasilja i premlaćivanja kao što je bio slučaj sa 78-godišnjim Perom Smiljanićem u čijem se dvorištu ovaj razgovor i vodio.

'Godina dana je prošla od premlaćivanja. Policija je slučaj dala na odvjetništvo i to tamo stoji. Tražio sam liječničku dokumentaciju, nikada mi je nisu poslali. Ni danas ne mogu rukom', kaže nam Smiljanić kojeg su Romi teško ozlijedili jer je tražio da maknu ogradu tora s njegove zemlje.

Najčešće spominjana romska obitelj jest obitelj Amić iz Perušića. Darko Amić, sin Baje Amića, doselio se na Krbavu prije dvije godine, no umjesto uzgoja stoke i proizvodnje sira, zbog čega su došli, kako tvrdi načelnik Udbine Ivan Pešut, došlo je do 'nasilja i netolerantnog ponašanja'.

Pupovac, koji je s ovom problematikom upoznat godinama, jedini je donekle uspio uliti tračak nade očajnim mještanima koji, kako sami priznaju, svakodnevno žive u strahu za svoj život. Pupovac im je objasnio da je jedini krivac za cijelu situaciju država koja je godinama zatvarala oči pred ovim problemom

'Mi nismo ovamo došli protiv Roma, nego smo došli protiv onih koji ne poštuju propise i koji ne poštuju tuđe. Nećemo dopustiti da se vodi kampanja protiv Roma, ali istovremeno nećemo više tolerirati odnos prema drugima gdje ne poštuju njihovo vlasništvo, posjed i pravo na zaštitu posjeda i zaštitu vlasništva. One koji budu htjeli voditi takvu kampanju, mi ćemo odmaknuti od sebe. Ovaj je posao u prvom redu posao nadležnih državnih institucija. To je u prvom redu posao policije, inspektorata, ministarstva i, naravno, sudova, samo što se netko u međuvremenu pravio lud. Ovdje postoje ljudi koji su sirotinja, koji su nemoćni, i postoje oni koji nisu sirotinja i koji su moćni i njima je moguće kršiti zakon i ne poštovati tuđe, a država se pravi kao da je to normalno', počeo je Pupovac

Kazao je da je došao pomoći te da nikako ne želi sudjelovati u hajki na cijelu romsku zajednicu.

'Onaj tko to bude htio, imat će u meni jednakog protivnika kao i oni koji uzurpiraju, maltretiraju, koji tuku i koji imaju zaštitu. Ako sam ja i zbog čega u Saboru, onda sam zbog nepravde. Nisam zbog pravde jer da pravde ima, ja ne bih sjedio u Saboru, a ovo je jedan takav primjer gdje država tolerira nasilje i nepravdu onih koji imaju i koji su postali obijesni. I samo zato što država ne funkcionira, oni rade to što rade, a da im pokupi tu stoku i odveze je tamo gdje treba, drukčije bi se ponašali', zaključio je Pupovac

Razgovarali smo i s obitelji Amić u kojoj kažu da ih nitko nije zvao na razgovor te da je sve izrečeno protiv njih čista laž. Vjeruju da je problem nastao zbog njihova doseljavanja što domicilnom stanovništvu ne paše.

'Ja bih da mi, koje okrivljuju, dođemo na taj sastanak, no nitko nas nije pozvao. Da moje blago ide tuđim zemljištem, mislim da ste sad snimili ogradu i moja tri čobana koja čuvaju stoku. To je zemlja moga sina Drage, oni napamet nas okrivljuju. Ja sam čovjek koji ima dvadeset i troje unučadi, moj sin radi, moja djeca rade, živimo od rada, a ne od laži i petljanije. Nama sukoba ni s kim ne treba. Nemam nikakva interesa da s ljudima imam problema, stvarno nemam. Imamo 27 konja i 45 krava pod poticajem. Svakih 15 dana dolazi stočarski inspektor i nikada nismo imali problema', objasnio je Bajo dodajući da se na popisu stanovništva nije izjasnio kao Rom, nego kao Hrvat.