prevencija

Kajtazi o širenju koronavirusa u romskim naseljima: Imali bi situaciju kao u domovima za starije; ali višestruko većih razmjera

17.04.2020 u 14:53

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi upozorio je u petak na mogućnost širenja koronavirusa u romskim naseljima, pozvavši na preventivno djelovanje kako do toga ne bi došlo jer, tvrdi, virus bi se u tim sredinama ubrzano proširio

"Što ukoliko dođe do širenje virusa u romskim naseljima. Imali bi istu situaciju kao i u domovima za starije osobe, samo što bi razmjer problema bio višestruko veći”, kazao je Kajtazi, iznoseći u Saboru stajalište Kluba zastupnika nacionalni manjina.

Ističe da se mora preventivno razmišljati o tom scenariju, jer ukoliko do njega dođe virus bi se ubrzano širio u tim mikrosredinama gdje su objekti skučeni i nema mogućnosti za samoizolaciju. "Pitanje je kako bismo takvu situaciju rješavali", kazao je.

Osvrnuo se i na zabranu kretanja zbog čega su posebno ugrožene obitelji koje su ovisile o skupljanju sirovina, kao i na nemogućnost romske djece da prate nastavu jer često nemaju električnu energiju, internet ni televiziju.

Istaknuvši važnost brige države za osjetljive skupine - Rome, beskućnike, starije, djecu, umirovljenike i osobe s poteškoćama, Kajtazi je pozvao na unapređenje sustava socijalne zaštite i cjelovite izmjene zakona o socijalnoj skrbi.

"Kriza pogađa ugrožene kupine više nego ostale... Oni koji nemaju egzistencijalnu sigurnost ne mogu jednako snositi posljedice krize kao oni koji imaju", ustvrdio je Kajtazi.