POSREDNICI SU KOMPROMIS

Kajin: IDS podupire Rehnov prijedlog

26.01.2009 u 15:56

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i potpredsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli kazao kako Hrvatsku i Sloveniju iz 'pat pozicije' danas može izvući samo politika, iako bi za Hrvatsku bilo bolje da o sporu oko granice odluči međunarodni sud

Premda su akademici Ibler i Rudolf u pravu kad tvrde da je političko rješavanje spora za Hrvatsku nepovoljnije nego pravno, jedino politika može Hrvatsku i Sloveniju izvući iz sadašnje pozicije. Najbolje bi bilo kad bi se spor pravno razriješio, no da bi do toga došlo potreban je pristanak i druge strane, a Slovenija na međunarodno sudsko rješavanje spora, bilo u Hamburgu ili Haagu, ne pristaje, 'jer da je imala namjeru pristati, to bi učinila već prije desetak godina', rekao je.

Za IDS je prijedlog povjerenika Europske unije za proširenje Olija Rehna prihvatljiv jer se radi o kompromisu. Taj prijedlog sadrži razmišljanja predsjednika Mesića da Badinter bude medijator spora, ali i razmišljanja Boruta Pahora da Francuska ili Njemačka posreduju u sporu, kazao je Kajin

Dodao je da Mesićeva potpora prijedlogu nije razlog zbog kojeg ga podupire i IDS. Sučeljavanje između političkog Zagreba i Ljubljane najviše šteti Istri koja ima, istaknuo je, 'najveći interes da ti odnosi budu što bolji'.

Ocijenio je kako su odnosi između Hrvatske i Slovenije iz godine u godinu sve gori te kako su danas, za vrijeme Pahora, gori nego kada je na čelu slovenske Vlade bio Janša.

'Ne pokrenemo li se iz tog živog blata, odnosi između Hrvatske i Slovenije bit će sve lošiji,' poručio je Kajin dodavši kako bi bilo dobro iskoristiti, kako je rekao, 'dobru volju Bruxellesa' kako bi se riješio taj spor. Slovenija neće nikada pristati na prijedlog Hrvatske da se spor riješi pred međunarodnim sudom, smatra Kajin.

Kajin se osvrnuo i na tvrdnje iz slovenskog Državnog savjeta da Hrvatska ima problema s odnosom prema ustaštvu i NDH, rekavši da te izjave vrijeđaju.

'Vrijeđa nas svaka usporedba sa NDH, premda takvoj percepciji u svijetu najčešće sami dajemo povoda', kazao je spomenuvši skandiranje na stadionima 'Za dom spremni'. Istaknuo je međutim da niti jedna republika bivše Jugoslavije nije dala više boraca NOB-a od Hrvatske. Umjesto da Hrvatska to iskoristi, dodao je, ona ne želi borcima NOB-a vratiti stečena prava odnosno izjednačiti ih s borcima Domovinskog rata.