PITANJE SVIH PITANJA

Politički insajderi u Washingtonu uvjereni da će izborni pobjednik biti poznat relativno brzo

03.11.2020 u 20:40

Bionic
Reading

Pitanje svih pitanja - tko je pobjednik američkih predsjedničkih izbora - znat će se večeras samo ako Joe Biden i Donald Trump pobjede uvjerljivom velikom većinom. Ako se to ne dogodi, čekat će se da se zbroje rezultati koji su stigli dopisno u savezne države, a posebno je važna savezna država Pennsylvania, bez koje si Donald Trump ne može osigurati pobjedu, izvještava HRT

Bez obzira na sve dopisne glasove, svi politički insajderi u Washingtonu, uvjeravaju kako ćemo rezultate ovih izbora znati relativno brzo. Ako ne sutra, onda u četvrtak ili petak, javlja HRT-ova dopisnica iz Washingtona, Branka Slavica.

Mogu li se demokrati nakon četiri godine vratiti u Bijelu kuću?

Ankete tvrde - da, ali u stožeru Joea Bidena nisu sigurni u to, javio je Tihomir Vinković za Dnevnik HTV-a. Joe Biden je treći puta u tri dana posjetio saveznu državu Pennsylvaniju, koja nosi 20 elektorskih glasova.

Njegova potpredsjednička kandidatkinja Kamala Harris bila je nešto sjeverozapadnije, u Michiganu, koji nosi 16 glasova. Uz deset glasova Wisconsina, države koju je Joe Biden neobjašnjivo dobio prije četiri godine, u njegovu stožeru nadaju se da bez tih 36 glasova Trump ne bi imao 270, odnosno dovoljno za pobjedu.

Joe Biden rezultate će dočekati u Wilmingtonu, gradu u saveznoj državi Delaware, koju je predstavljao desetljećima u Senatu.

  • +65
Američki predsjednički izbori Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Predsjednik Trump vratio se u Washington i provodi relativno miran dan. Jutros je posjetio sjedište svog izbornog stožera u Virginiji, zahvalio je svim suradnicima, timu, svima koji su radili u njegovoj kampanji. Rezultate izbora on će večeras čekati u Bijeloj kući. Na tzv. izborni party pozvano je oko 250 uzvanika, svi moraju napraviti test na koronavirus.

Jutros je Trump dao telefonski intervju TV postaji Fox, kazao je kako su šanse za njegovu pobjedu solidne. Isto tako, kazao je kako će pobjedu objaviti samo ako je sigurna te kako ne namjerava igrati nikakve igre.

Ova utrka izgledala je za Donalda Trumpa potpuno drukčije prije devet mjeseci, prije Covida. Nezaposlenost u SAD-u bila je oko 3,6 posto. Povijesno, svi predsjednici koji su gubili reizbore, odnosno drugi mandat, gubili su ih zbog ekonomije i lošeg odaziva na neku aktualnu krizu.