KERUM PORUČIO

Kada bi se odrekli Ostojića, koalirao bih i sa SDP-om

15.06.2009 u 12:48

Bionic
Reading

U prvom intervjuu nakon preuzimanja vlasti Kerum je za Slobodnu Dalmaciju progovorio o iskustvima nakon dolaska u Banovinu, situaciji koju je ondje zatekao te sastavu Gradskog vijeća

Požalio se da ga novinari salijeću 24 sata dnevno. 'Evo, jučer sam došao u Banovinu u 7.30 i začudilo me što nema novinara, vjerojatno im je bilo prerano. Izašao sam oko 10.30 na sastanak u gradsku jezgru i onda me je bilo strah vratiti se jer će napisati da dolazim na posao u podne! Zvao sam ljude da provjere čekaju li me novinari, da ne bi nastala smiješna, glupa situacija. A u ta prva tri sata napravilo se dosta posla, to je strašno…', žali se Kerum.

Preuzevši vlast u Splitu, Kerum se suočio s minusom u gradskoj blagajni, poput svih novih gradonačelnika, počevši od Vukovara, Osijeka… 'Ustanovio sam da situacija s gradskim proračunom nije onakva kakvom su je predstavili moji prethodnici. Za ovu godinu planirano je 192 milijuna kuna od komunalnog doprinosa, a u prvih šest mjeseci uprihodovano je samo 39 milijuna. Znači, fali nam 47 milijuna, a ako se nastavi ovako, do kraja godine bit ćemo u minusu oko 94 milijuna. To je deset posto gradskog proračuna, to je katastrofa! Da se to ne bi dogodilo, maksimalno sam se angažirao i tražio alternativu da osiguramo prihod', pojasnio je Kerum.

Ponovio je da će do početka školske godine riješiti problem nedostatka mjesta u splitskim vrtićima. Osvrnuo se i na nagađanja da je u Banovini provodio interni upitnik. Pitanjima je navodno zadirao i u intimu svojih podređenih. 'Uopće me ne zanima tko radi u Banovini i po kojoj liniji je došao, zanima me samo želi li raditi. Ako neće, ne mora, imat će plaću i dalje, samo neka ne smeta! Proširila se priča da sam radio nekakav upitnik i ispitivao vjersku i nacionalnu pripadnost, seksualno opredjeljenje... Ma, to me uopće ne zanima! Svi koji me poznaju znaju da sam prijateljski raspoložen, da volim ljude, to znaju čistačice i konobari u mojoj tvrtki i takav ću biti i u Banovini. Sa svima treba razgovarati pa će shvatiti da je moja namjera pozitivna. Uopće nisam razočaran zaposlenicima koje sam zatekao, dapače, jučer sam shvatio da je većina dobra, ali uplašena.'

Budući da Kerumova lista nema većinu, bit će zanimljivo vidjeti s kime će koalirati. Iako je dosad najizglednija opcija bio HDZ, Kerum ne isključuje mogućnost koalicije sa SDP-om. 'SDP je imao kandidata za gradonačelnika koji je napravio puno loših stvari i naštetio stranci, znam da ga je puno njegovih kolega osudilo, pa je šef Milanović trebao jasno stati i reći: 'OK, odričem se Ostojića jer je bio loš izbor i napravio nam je štetu.' Tada bih mogao s njima razgovarati. Dok to ne naprave, dok ga ne isključe iz stranke, razgovora nema. Puno je tu bilo ružnih stvari... Poštujem ljude iz SDP-a i poznajem ih jako puno, ali vrh stranke morao je reagirati. Ako se odreknu Ranka, razgovarat ću s njima', naglasio je Kerum.

Najavio je da će ovog tjedna objaviti tim najbližih suradnika. 'Sastavit ću ekipu od sedam pit bullova, mladih i obrazovanih ljudi koji će obilježiti ovaj grad. Pomoći će mi ostvariti što sam obećao, bez dobrih suradnika nema uspjeha', zaključio je novi splitski gradonačelnik.