VIŠNJA LJUBIČIĆ

Pravobraniteljica o slučaju u Zadru: Kad žrtva i počinitelj žive u istom manjem mjestu važno je pružiti zaštitu žrtvi

15.10.2019 u 11:53

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u utorak vezano za slučaj silovanja maloljetnice u Zadru da je u situacijama gdje žrtva i počinitelj žive u istom manjem mjestu, izuzetno važno pružiti žurnu zaštitu žrtvama kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija

Vezano za slučaj kaznene prijave koju je policija podnijela protiv sedam mladića zbog sumnje da su u proteklih gotovo godinu dana u više navrata grupno silovali maloljetnu djevojku iz njihovog mjesta te odluku suca da se brane sa slobode uz izrečenu mjeru zabrane prilaska žrtvi, Ljubičić napominje da dok traje sudski postupak ne može komentirati niti utjecati na rad sudova s obzirom na njihovu neovisnost.

'Iz navoda iznesenih u medijima proizlazi kako je sudac pustio počinitelje da se brane sa slobode odnosno da im nije odredio istražni zatvor, iako u konkretnom slučaju i žrtva i počinitelji žive u istoj sredini', navodi Ljubičić.

Stoga upozorava kako je u situacijama kao što je ova, od izuzetne važnosti pružiti žurnu zaštitu žrtvama, a kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija.

'Navedeno svakako uključuje i onemogućavanje bilo kakvog eventualnog daljnjeg kontakta između počinitelja i žrtve, pri čemu treba imati u vidu kako u ovakvim slučajevima postoji opasnost i od odustajanja žrtava od daljnjeg progona te povlačenja prijave', naglašava pravobraniteljica.

Županijski sud u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Ističe i kako bi sve navedeno trebalo imati u vidu i prilikom provođenja pojedinačne procjene žrtve od strane nadležnih tijela, a kako bi se u što većoj mjeri smanjio bilo kakav rizik za žrtvu odnosno kako bi joj se pružila žurna i adekvatna zaštita, posebice od viktimizacije i stigmatizacije. Navedeno je, dodaje, u skladu i s Direktivom o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

Iako pravobraniteljica ne može u konkretnom slučaju ulaziti u procjenu rada suda, Ljubičić ponovno ukazuje na potrebu i nužnost provođenja pojedinačne procjene žrtve pri čemu je, ističe, od izuzetne važnosti da i svi sudionici koji sudjeluju u navedenom budu svjesni posljedica svojih procjena i postupaka.