SDP O ZAVRŠETKU PREGOVORA

'Kad uđemo u EU, više nego ikad odlučivat ćemo sami'

11.02.2011 u 14:37

Bionic
Reading

U sjedištu SDP-a održala se otvorena sjednica Savjeta SDP-a za međunarodne odnose na temu 'Hrvatska u finišu pregovora s Europskom unijom'. Uvodna izlaganja održali su Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, i Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. Osvrnuli su se na dosadašnji tijek pregovora, definirali ključne preostale zadaće, kao i korake u pristupanju Uniji koji nas očekuju nakon pregovora

'Ulazimo u finiš pregovora s Europskom unijom, što se osjeti po razini tenzija, kako u Hrvatskoj, tako u Bruxellesu, Strasborougi u Budimpešti', naglasio je Damir Grubiša na početku otvorene sjednice Savjeta SDP-a za međunarodne odnose na

temu: 'Hrvatska u finišu pregovora s Europskom unijom.'

'Nažalost, kako metoda pregovaranja nije transparentna, javnost ne može djelovati kao katalizator', rekao je Grubiša i naglasio da se 'Vlada trudi, ali sve je to pasivno; potreban je jedan proaktivni sustav koji bi bio dostupan svim razinama'.

'Ova se vlada u tom smislu više ponaša kao vlast, a ne kao pružatelj usluga', zaključio je Grubiša.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, u svom izlaganju istaknula je da je na političkoj sceni jedini bitan politički konsenzus postignut oko ulaska Hrvatske u EU.
Hrvatska je, naime, prva zemlja koja pregovara po mjerilima i koja mora zatvoriti određena poglavlja koja prethodne zemlje kandidatkinje nisu morale.

'Naša je zadaća informirati javnost o onome što nas u budućnosti čeka. Možda nisu svi zainteresirani za svaki sadržaj, ali svi žele da ih se tretira kao normalne i inteligentne građane', naglasila je Pusić.

Između ostalog, radi se o ukidanju nulte stope PDV-a i uvođenju najmanje pet posto na sve vrste kruha, mlijeka, knjiga, znanstvenih časopisa i ortopedskih pomagala; uvođenju novih trošarina za električnu energiju, plin i duhanske proizvode te ukidanju posebnih poreznih olakšica.

'Nažalost, nećemo uspjeti iskoristiti sav novac koji smo dobili od EU. Primjera radi, 40 posto svih poticaja koje Hrvatska isplaćuje su za poljoprivredu. A od 2007. godine za projekte u poljoprivredi iskoristili smo samo 5,9 posto onoga što smo dobili', rekla je Pusić.

'Ono što je ključno u ovom trenutku pa nadalje jest upravljanje sredstvima', zaključila je Pusić.

Zoran Milanović je rekao da je ova priča uglavnom gotova.

'Trebamo uvjeriti građane da će im to donijeti samo dobro. Kada uđemo u EU, više nego ikada ćemo odlučivati sami. Ostajemo gazde, razlika je samo hoćemo li biti dobri ili loši gospodari', rekao je Milanović.

Naglasio je da je dobro da se referendum odvija odvojeno od parlamentarnih izbora.

'Ukoliko Vlada bude priču oko EU koristila kao komunikacijsku strategiju u izbornoj kampanji, nećemo joj zamjeriti', istaknuo je Milanović. Milanović je na kraju dodao da nije dobro da se pod mjerila pokušavaju podvući neki zakonski prijedlozi, kritizirajući Vladu da želi spustiti standarde, kao u slučaju Zakona o sprječavanju sukoba interesa i izglasavanja običnom većinom.