MARIJANOVIĆEVO SVJEDOČENJE U BEOGRADU

'Kad ubijemo Pukanića svi možemo u mirovinu'

Bionic
Reading

Suđenje Sretenu Jociću, prvooptuženom u tročlanome beogradskom dijelu skupine optužene za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića ovoga je tjedna bilo u znaku svjedočenja Tomislava Marjanovića koji je svjedočio videolinkom iz Zagreba. Marijanović je ponovio kako je Sreten Jocić za ubojstvo Ive Pukanića obećao milijun i pol eura te kako će ga svjedočenje stajati glave

Marjanović, ispitan na Županijskome sudu u Zagrebu kao krunski svjedok u postupku hrvatskom dijelu skupine tijekom svjedočenja je rekao da je Jocić za ubojstvo Pukanića, preko Slobodana Đurovića, nudio milijun i pol eura te je preostalu dvojicu optuženih Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića također označio kao sudionike u zločinu.


'Jednom smo u stanu bili ja, Robert i Đurović, kada je Đuroviću zazvonio telefon i on je, po završetku razgovora, kazao kako je razgovarao s Jocićem i da mu je Jocić poručio da nam prenese kako će nam za obavljeni posao platiti milijun i pol eura i da će biti i nekog bonusa te da novac nije problem', kazao je Marjanović.

Kad ubiju Pukanića mogu u mirovinu

U stanu se, kako je naveo, u sklopu planiranja ubojstva vodila rasprava između Roberta Matanića i Milovanovića o tome kako ubiti Pukanića, pri čemu je Matanić bio za ubojstvo snajperom, a Milovanović htio da to bude učinjeno eksplozivom, jer snajper može zatajiti.

Dogovoreno je, po Marjanovićevim riječima, da se odabere eksploziv, a da snajper bude rezervna opcija. Okupljanje u povodu Pukanićeva ubojstva započelo je, po riječima svjedoka, nakon povratka Matanića iz zatvora u Bugarskoj, kada im je Matanić kazao kako treba ubiti Pukanića zbog pisanja nekih članaka 'o duhanskoj mafiji i još nekim stvarima' te da će poslije toga posla 'svi moći u mirovinu'.

'Ako usporedite izjavu Marjanovića, danu u Hrvatskoj tijekom istrage, s kasnijom izjavom, također danom u Hrvatskoj, ali u nazočnosti suca iz Srbije, možete vidjeti da su to dvije različite izjave i jasno je da mi ovo netko pakira', rekao je Jocić sudskom vijeću.

Marjanović je na početku iskaza rekao da je ubojstvo planirano u stanu prijatelja Roberta Matanića - Daria Anića i da su u planiranju sudjelovali on (Marjanović), Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Milenko Kuzmanović te da je nekoliko puta dolazio Đurović, koji je posredovao između njih i Jocića.

'Mene će ovo svjedočenje stajati glave'

Prema pisanju Večernjeg lista, ispitivanje Milovanovića obilježio je odvjetnik Željka Milovanovića Miroslav Perković, koji je prilično 'emotivno' i uzrujano ispitivao svjedoka.

'Jeste li vi spremni doći u Srbiju, da vam obje države garantiraju sigurnost te da ovdje ponovite svoj iskaz?' iznervirano je pitao Perković na što mu je Marijanović odgovorio: 'Ne vjerujem više nikome, ni jednoj ni drugoj državi. Mene neće zaštiti nitko, a ovo svjedočenje stajati će me glave, ako ne sada onda kasnije.'

Cvitan, Kralj, Šašić i Šipušić svjedoci?

Kao mogući svjedoci u Beogradu bi mogli biti ispitani i Dinko Cvitan, ravanatelj USKOK-a, Tihomir Kralj, bivši šef PNUSKOK-a te Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a te tužitelj u zagrebačkom suđenju. Svjedok bi mogao biti i policajac Nenad Šipušić, koji je kao svjedok na zagrebačkom suđenju otkrio kako mu je njegov doušnik Amir Mafalani rekao kako se sprema veliko ubojstvo.

Zbog propusta u postupanju, tj, činjenice da tu informaciju Šipušić nije podijelio sa svojim nadređenima, protiv je pokrenut disciplinski postupak te kriminalistička obrada. Imena Cvitana, Kralja, Šašića i Šipušića predsjednik beogradskog sudskog vijeća Vladimir Vučinić naveo je svojem zagrebačkom kolegi Zdenku Posavcu, piše Večernji list.