VLASNIK PAN PAPIRA

'Kad sam prestao 'donirati' HDZ, Šuker mi je sjeo na račun'

25.09.2012 u 13:35

Bionic
Reading

U popriličnom raskoraku s onim što je izjavljivao USKOK-u, vlasnik Pan Papira Marinko Mikulić u nastavku suđenja za Fimi mediju svjedoči na koji je način donirao novac HDZ-u. Rekao je da ga je u središnjicu pozvao bivši premijer Ivo Sanader i uputio da sve dogovori s Ratkom Mačekom

Mikulić je demantirao svoj iskaz iz USKOK-a da je novac za donacije prikupljao jer je očekivao da će mu kao protuusluga biti riješen spor s državom. 'To sam napravio jer sam od 'baraka' bio član HDZ-a, od prvog dana, jer sam mislio da će HDZ pod vodstvom Sanadera poštivati zakonitosti', rekao je Mikulić i zaključio da je zajedno s istomišljenicima prikupio ukupno 1,3 milijuna kuna jer je tako htio. Kaže da ga Sanader nikada direktno nije tražio donacije, već ga uputio na Mačeka koji mu je pak rekao da je za predsjedničku kampanju potrebno prikupiti ukupno četiri milijuna kuna.

'To je bila okvirna cijena koju sam ja trebao prikupiti', rekao je Mikulić i dodao da je u nekoliko navrata donio tih 1,3 milijuna kuna u središnjicu stranke i da su na primopredaji bili Ratko Maček i Branka Pavošević. 'Oni su novce prebrojali, Pavošević je upisala u knjigu, isplatnicu nisam dobio, a primopredaja je završila. Tamo sam prvi puta posumnjao da nešto nije u redu', izjavio je vlasnik Pan Papira.

Mikulić je svjedočio i o poslovima s Fimi medijom i rekao da su odradili sve što su radili s njima te da im je to u potpunosti plaćeno. 'Račun je bio oko milijun kuna. Još je jedna faktura uspostavljena na HDZ u iznosu 120-130 tisuća kuna, no to nikada nije naplaćeno', izjavio je Mikulić.

Tužiteljica je Mikulića pitala je li slušao diktat na USKOK-u, s obzirom da ga je kasnije potpisao. Mikulić je rekao da diktat nitko ne sluša, već se potpiše i ode.

'Spor s državom je uslijedio nakon donacije', rekao je Mikulić. 'Nakon 2005. nikada više nisam donirao iako je Barišić to od mene tražio. Nakon toga stavljen sam u nepovoljan položaj, jer nam je Šuker skinuo s računa desetke milijuna kuna pa nismo mogli raditi. Nakon što sam dao 1,3 milijuna kuna tada je, a nakon što se saznalo da imamo velike vrijednosti u nekretninama, krenuo napad na nas. Spor koji sam imao dan-danas nije riješen', rekao je Mikulić koji tijekom cijelog svjedočenja pokušava ukazati na nezakonitosti vezane uz svoju tvrtku, a zbog kojih se našao u, kako je rekao, obespravljenom položaju.

Sutkinja Čalić poručila mu je da svoju pravdu istjeruje negdje drugdje, a Mikulić je rekao: 'A gdje drugdje od ovog gdje se sudi bivšem premijeru?' 'Bivšem premijeru kojem ste dali novac za donacije', uzvratila mu je sutkinja, na što se ubacio Sanader: 'Nije dao novce bivšem premijeru nego HDZ-u.'