JAGMA ZA ZEMLJU U VRGORCU

Kad dođu 'vlasnici' iz Srbije i Kanade, počupat ćemo jagode

16.05.2012 u 12:08

Bionic
Reading

Dio vrgoračkih polja jagoda preuzeti će državljani Srbije i Kanade jer se sadašnji posjednici zemlje ne žele vući po sudovima i dokazivati da je zemlja njihova

Kako doznajemo od Sanje Maršić, voditeljice Katastra u Vrgorcu, četiri obitelji, jedna iz Srbije, jedna iz Kanade i dvije iz Zagreba, zatražile su upis vlasništva u posjedovni list, temeljem zemljišno-knjižnog izvatka, pa je Područni ured za Katastar Split, Ispostava Vrgorac o tome obavijestio obitelji koje nalaze u posjedu zemljišnih čestica.

Obitelji koje su u posjedu i koje obrađuju zemlju, uglavnom proizvođači jagoda, sada bi trebale sudskim putem dokazati da su njihovi preci prije 70 godina kupili tu zemlju jer nije proknjižena u Sudu, u protivnom će se nasljednici bivšeg vlasnika upisati kao vlasnici zemlje na kojima se sada nalaze zasadi jagoda.

No, spomenuta zemlja za koju je zatražen upis u vlasnički list, osim navedene četiri obitelji, ima još 44 vlasnika, a od njih 48 koji imaju vlasnički udio, samo su četvorica zatražila upis svog udjela, a on je mali.

Dvije obitelji koje su zatražile upis imaju 130 od 11.520 dijelova, a dvije imaju 90 od 11.520 dijelova. Ostala 44 vlasnika koja se vode u Zemljišno knjižnom odjelu nisu zatražila upis jer znaju da su njihovi preci prodali tu zemlju obiteljima Šimunović, Primorac, Divić i ostalim Stiljanima i ne smatraju moralnim upisati vlasništvo nad onim što nije njihovo, što je njihova baka prodala.

Kako oni neće upisati svoj dio vlasništva, obitelji koje su u posjedu ne planiraju sudskim putem dokazivati da je zemlja njihova, već će nastaviti obrađivati polja jagoda, a vlasnici iz Srbije i Kanade teško će dokazati koja je njihova stotridesetina polja. 'Ukoliko ti vlasnici iz Srbije i Kanade dođu na zemlju u Vrgorcu, mi ćemo jednostavno počupati jagode i prestat ćemo je obrađivati, pa neka je oni iz Kanade obrađuju', poručuju zemljoposjednici.

Ipak, svi se nadaju da će se ulaskom Hrvatske u EU popraviti stanje imovinsko pravnih odnosa jer uzgajivači jagoda smatraju da nije logično da im se oduzme zemlja koja je upisana na njih u Katastru, koju obrađuju 70 godina i koja je u njihovu posjedu već tri ili četiri generacije.