presica u ljubljani

Kacin nagovijestio uvođenje karantene u subotu ili nedjelju: U Hrvatskoj je možda već počeo treći val epidemije!

18.08.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Slovenski ministar javne uprave Boštjan Koritnik i vladin glasnogovornik za COVID-19 Jelko Kacin u Ljubljani su održali tiskovnu konferenciju na kojoj su iznijeli novosti o epidemiološkoj situaciji u zemlji i susjedstvu. Kacin je najavio da će slovenska vlada u četvrtak poslijepodne objaviti konačnu odluku o tome hoće li se - i kada - za turiste koji se vraćaju iz Hrvatske uvesti karantena

Od 27 novooboljelih, koliko je danas zabilježeno u Sloveniji, ustanovljeno je da je 12 njih došlo iz Hrvatske, izvijestio je Kacin.

Nacionalni institut za javno zdravlje pripremio je prezentaciju o epidemiji u Hrvatskoj, u kojoj su objavili podatak da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 64,5 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, a u Šibensko-kninskoj čak 60,9 na 100 tisuća stanovnika. S druge strane, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji brojke su vrlo niske.

Slovenska vlada objavila je i kako je ogromna većina oboljelih koji su posljednjih dana došli iz Hrvatske - čak njih 43 posto - uzrasta od 15 do 24 godine. Ogromna većina njih dolazi s Paga, neki iz Vodica i Makarske, rekao je Kacin te je precizirao da je poznato da se na plaži Zrće uživaju psihoaktivna sredstva, što znatno utječe na širenje virusa.

'U takvoj situaciji teško je prognozirati kretanje broja oboljelih u nekoliko posljednjih dana. Ne isključujemo mogućnost da je u Hrvatskoj već počeo treći val epidemije', rekao je vladin glasnogovornik.

Poslao je i poruku građanima da je u njihovom interesu da otkriju zaražene jer je teško očekivati od mladih da to učine. Prethodno je ministar javne uprave Boštjan Koritnik predstavio aplikaciju Ostani zdrav, kojom slovenska vlada želi osvijestiti važnost opreza u neposrednom okruženju.

Na izravno pitanje hoće li vlada do kraja tjedna donijeti odluku o uvođenju karantene za povratnike, Kacin je rekao da neće žuriti. 'Odluka će biti donesena u četvrtak poslijepodne na sjednici Vlade, pa moramo građanima dati vremena da se vrate kući. Hoće li se mjere primjenjivati sa subote na nedjelju ili s nedjelje na ponedjeljak, tek ćemo vidjeti', rekao je Kacin.

Kacin je rekao i da će, u slučaju testiranja u Hrvatskoj, vrlo vjerojatno Slovenija priznavati testove koji vrijede svega 36 sati od trenutka izdavanja.

  • +24
Zrće u doba koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Kako u utorak prenose slovenski mediji, slovenska će vlada najkasnije u četvrtak donijeti konačnu odluku prema kojoj bi se slovenski turisti koji se do određenog roka ne vrate s ljetovanja u Hrvatskoj podvrgli obvezujućoj 14-dnevnoj karanteni.

Kako navode mediji, vodeći epidemiolozi zauzimaju se da vlada o tome odluku donese već u srijedu, s time da se onim turistima koji se vraćaju iz Hrvatske dade dva do tri dana da se sigurno vrate, a da pri tome na granici ne dođe do velikih gužvi.

Slovenska medicinska struka smatra da odredba o obvezujućoj karanteni nakon roka koji postavi vlada mora važiti za sve bez iznimaka, iako je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs sinoć za RTV Sloveniju spomenuo da bi možda imalo smisla izuzeti slovenske vlasnike nekretnina u Hrvatskoj, ali uz upozorenje da ne posjećuju noćne klubove.

Mediji navode da su se infektolozi zauzeli za 'tvrđi' stav prema onima koji borave u Hrvatskoj jer je prošlog tjedna broj 'importiranih' slučajeva naglo porastao u odnosu na tjedan prije toga, kad ih je bilo samo 15.

Najavljuje se da će se premijer Janez Janša u srijedu opet sastati s epidemiolozima i članovima svog stručnog tima za Covid-19, nakon čega će se donijeti konačna odluka o krajnjem roku za povratak slovenskih turista s Jadrana kako bi izbjegli karantenu.