ZBOG VOJNE PRIJETNJE

Južnokorejski predsjednik pozvao na jedinstvo

27.12.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao je u ponedjeljak svoju zemlju na nacionalno jedinstvo i solidarnost zbog vojne prijetnje ratoborne Sjeverne Koreje koja želi izazvati podjele u svome susjedstvu da bi oslabila i lakše napala Južnu Koreju

Lee je zaoštrio retoriku nakon što su ga kritizirali da je previše mlako odgovorio na sjevernokorejske napade 23. studenoga u kojima je ispaljeno 170 projektila na južnokorejski otok Yeonpyeong i usmrćene četiri osobe, a taj najoštriji sukob nakon rata između dviju Koreja 1950-1953. potaknuo je nagađanja da je taj poluotok na rubu novog rata.

Sjevernokorejski susjed 'čini sve da bi nas razjedinio', rekao je Lee u radijskoj poruci narodu i ocijenio da je podijeljeno javno mnijenje nakon sjevernokorejskog napada na južnokorejsku korvetu Cheonan u ožujku, kad se utopilo 36 mornara, ohrabrilo Sjevernu Koreju da nastavi provocirati i bombardirati Yeonpyeong.

No 'sada smo svjesni da ta vrsta provokacija zahtijeva snažan odgovor. To je jedini način da spriječimo rat i osiguramo mir', rekao je Lee i poručio: 'Ako pokažemo Sjevernokorejcima da smo ujedinjeni, neće se usuditi izazivati nas', piše agencija AFP.

Nakon što je preuzeo dužnost 2008, Lee je završio desetljetnu praksu stalne dostave gospodarske pomoći siromašnoj Sjevernoj Koreji, što su činili njegovi prethodnici. No protivnici ga danas kritiziraju da je neodlučan i nedjelotvoran.

Učestalost provokacija i ratobornost Sjeverne Koreje dovela je Leeja pred zid te mu nema druge nego pripremiti oštar odgovor da bi izbjegao širi sukob, prenosi Reuters, pozivajući se na mišljenja analitičara.