USUSRET REFERENDUMU

Južni Sudan - nova afrička država?

04.01.2011 u 14:44

Bionic
Reading

Afrički kontinent i međunarodna zajednica s nestrpljenjem iščekuju ishod referenduma u Južnom Sudanu 9. siječnja, kada bi se to poluautonomno područje trebalo izjasniti o odcjepljenju, što bi trebalo dovesti do nastanka najmlađe države u svijetu

Sudanski predsjednik Omar al Bashir sletio je danas na aerodrom u južnom gradu Juba, pet dana prije referenduma kojim će birači u regiji odlučiti hoće li se odvojiti od ostatka te istočne afričke nacije.

Al Bashir će se tamo susresti s drugim visokim dužnosnicima.

U svom obraćanju novinarima, Al Bashir je izjavio: 'Mi smo civilizirani ljudi. Bez obzira koliko bolni bili rezultati, prihvatit ćemo ih s praštanjem, strpljenjem i prihvaćanjem, otvorena srca, ako Bog da.'

Ovaj je referendum epilog mirovnom sporazumu iz 2005. godine, kojim je okončan višedesetljetni sukob sjevera i juga zemlje. Taj najdulji građanski rat u Africi odnio je dva milijuna života, ostavio za sobom samo bolest i glad, a vođen je prvenstveno zbog vjerskih, ideoloških i etničkih razlika, ali i zbog nafte.

Hillary Clinton je pozvala međunarodne vođe da pojačaju napore da bi se osigurao uspješan referendumski proces.

Glasnogovornik State Departmenta P.J. Crowley rekao je u ponedjeljak da je Washington 'optimističan' što se tiče referenduma.

'Sudan i Južni Sudan su prešli dug put u posljednjih nekoliko mjeseci', dodao je Crowley.

Neki analitičari smatraju da jugu Sudana treba priznati neovisnost jer bi u protivnom mogao izbiti novi rat sjevera i juga, što bi moglo destabilizirati čitavu regiju.