PROTEKCIONIZAM

Južna Koreja uvodi porez na inozemna ulaganja u obveznice

18.11.2010 u 18:54

Bionic
Reading

Južna Koreja objavila je u četvrtak da se zalaže za oporezivanje inozemnih ulaganja u državne obveznice u sklopu nastojanja da zaštiti gospodarstvo od potencijalno destabilizirajućeg priljeva inozemnog kapitala

Time se Seul pridružio nastojanjima gospodarstava u nastajanju da suzbiju snažan priljev spekulativnog kapitala koji po njihovom tumačenju podiže vrijednost njihovih valuta i destabilizira tržišta. Ulagači nastoje ostvariti više prinose na kapital u gospodarstvima s visokim stopama rasta.

Tako je Indonezija u srpnju odredila minimalno razdoblje u kojem inozemni ulagači moraju držati njezine državne obveznice kako bi obeshrabrila spekulante.

Tajland je prošlog mjeseca uveo porez na inozemna ulaganja u obveznice, pridruživši se ostalim zemljama koje nastoje ograničiti rast vrijednosti svojih valuta.

Vlada u Seulu uputila je prošlog tjedna u parlament prijedloge dva zakona koji predviđaju ponovno uvođenje poreza na kapitalnu dobit inozemnih ulagača i na prinose na južnokorejske državne obveznice, priopćilo je u četvrtak ministarstvo za strategiju i financije.

Ponovno je uvođenje toga poreza 'primjeren instrument suzbijanja rizika prekomjernih oscilacija u kapitalnim tokovima, s obzirom na nagli priljev inozemnih ulaganja u južnokorejske obveznice', ističu u ministarstvu.

Seul je u svibnju ukinuo 14-postotni porez na kamatne prihode i 20-postotni porez na kapitalnu zaradu na obveznicama. Taj je potez pridonio nedavnom naglom priljevu kapitala, priznaju u ministarstvu.