vremenska prognoza

Južina popušta: Nedjelja će biti okupana kišom, na Jadranu jako jugo, a onda slijedi promjena

03.02.2019 u 07:09

Bionic
Reading

Južina će u nedjelju popustiti, iako će temperature i dalje biti više od uobičajenih za ovo doba godine. Prema kraju dana temperatura zraka će padati pa je u gorju moguća susnježica i snijeg. Na srednjem i južnom Jadranu padat će obilna kiša uz jako jugo

U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, koje će biti češće sredinom dana i poslijepodne. Puhat će većinom slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar, uz koji će jutro biti još toplije od subotnjega.

U središnjoj će Hrvatskoj također danju biti manje toplo nego u subotu, no i dalje uz vrijednosti više od uobičajenih za početak veljače. Mjestimice će biti kiše - posebice u noći i ujutro, a zatim će biti i sunčanih razdoblja, no i dalje uz mogućnost sporadičnih oborina, pri čemu će navečer uz zahladnjenje u gorju padati susnježica i snijeg.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimične će kiše, često i obilne, biti u noći i ujutro, a zatim samo rijetko.

U noći na ponedjeljak, uz pad temperature zraka, u gorju su mogući susnježica i snijeg. Vjetar će oslabjeti i na sjevernom će Jadranu prema večeri zapuhati bura.

Prognoza za sedam dana Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije dan će početi jakim pljuskovima s kojima će lokalno pasti i obilnija kiša, a poslijepodne će se naoblaka smanjivati pa će biti i sunčanih razdoblja.

Jako i olujno jugo će slabjeti te okretati na južni i jugozapadni vjetar, pri čemu će se i more smirivati. Na jugu Hrvatske prijepodne kišovito i vjetrovito.

  • +27
Kišovito i tmurno vrijeme zahvatilo Hrvatsku Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Lokalno će pasti obilnija kiša, a jugo će prijepodne još biti jako i olujno i more s njim i uzburkano. Poslijepodne postupno smirivanje. 

Idući tjedan u unutrašnjosti hladniji od vikenda, uz povremeno umjeren, u gorju i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Bit će umjereno do pretežno oblačno, uglavnom početkom tjedna uz tek povremene, većinom slabe oborine na granici kiše i snijega.

No zato će u drugoj polovini tjedna ponovno biti "minusa" u noćnim i jutarnjim satima. Na Jadranu također temperatura u padu, izraženije od srijede.

Malo kiše može pasti u ponedjeljak - većinom u Dalmaciji, a u srijedu na krajnjem jugu. Sunčana vremena bit će također dosta. Mnogi će vjerojatno odahnuti jer će nakon intenzivne južine tijekom vikenda - u idućem tjednu prevladavati bura, koja će u ponedjeljak i srijedu biti jaka, često i s olujnim udarima, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.