skup u opatiji

Jurković: Zdravstvene ustanove lijekove ne plaćaju i do 1000 dana

14.05.2019 u 20:31

Bionic
Reading

Izgradnja Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu i provedba Nacionalnog plana borbe protiv raka dva su najveća projekta Ministarstva zdravstva u ovoj godini, istaknuo je ministar zdravstva Milan Kujundžić na otvorenju tradicionalne proljetne konferencije Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske u utorak u Opatiji

Kroz prioritetne liste prošle godine je 24.500 teško bolesnih ljudi odmah došlo do liječnika, osigurano je 100 milijuna kuna za uređenje bolnice u Puli i isto toliko za bolnicu u Rijeci, a zahvaljujući sredstvima EU počele su s radom dnevne bolnice, rezimirao je ministar Kujundžić projekte koji su provođeni posljednje dvije godine.

Ocijenio je da je funkcionalno povezivanje dvanaest bolnica dalo rezultate te najavio da će uskoro javnosti biti predstavljen i rad Nacionalnog centra za robotiku u KBC-u Rebro.

”Osigurali smo EU sredstva za Hitnu pomorsku medicinsku službu, a radi se i na projektu sanitetskih helikoptera u suradnji s MORH-om i MUP-om”, rekao je Kujundžić i pozvao sve u Hrvatskoj da se uključe u raspravu kako osigurati više sredstava da se zadrži ili poveća sadašnja razina zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Za skupe lijekove posljednjih pet godina troškovi su povećani za 100 posto i ministar je poručio da se uz sadašnje izdvajanje neće moći zadržati razina kakvu očekujemo.

”Za desetak godina bit će i dvostruko više oboljelih od karcinoma i ako želimo kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve građane, ubuduće ćemo morati i više izdvajati za zdravstvo”, rekao je Milan Kujundžić.

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske Dražen Jurković je u izlaganju na početku rada konferencije rezimirao je sve najvažnije probleme i izazove u hrvatskom zdravstvu, naglasivši da je ukupan dug zdravstva u 2018. godini iznosio 6,3 milijarde kuna, a dospjeli dug 3,1 milijardu. Ukupni iznos sanacija od 1994. do 2018. iznosi 18,7 milijardi kuna, a u 2018. 488 milijuna kuna, priopćila je Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

”Rokovi plaćanja HZZO-a su u okviru zakonskih propisa, za razliku od rokova plaćanja lijekova zdravstvenih ustanova koji dosežu od 100 pa do više od 1000 dana”, rekao je Jurković.

”Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, između ostalog, predviđa se povećanje maloprodajne cijene prodanog pojedinačnog pakiranja duhanskog, te jakog alkoholnog pića za 50 posto, čime bi se smanjio broj konzumenata, ali i povećali prihodi HZZO-a. Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske je predlagala da se ta sredstva izravno uplaćuju na račun HZZO-a”, kazao je Jurković.

Napomenuo je da je prijedlog izmjena u fazi usuglašavanja između ministarstava. Ali, dodao je, "izgleda da je prava realnost takva da je zalutao negdje u šumi naše administracije”.

”Hrvatski zdravstveni sustav obiluje pozitivnim i uspješnim pričama, bez obzira što su one ‘tamnije’ učestalije. Zdravstvenom sustavu treba kontinuirana i jasna vizija i stabilnost, a za to je nužan konsenzus svih relevantnih čimbenika oko ključnih zdravstvenih pitanja”, istaknuo je Jurković s na skupu u Opatiji.