PRAZAN PROSTOR

Juriš na euroskeptike pred izbore

27.12.2010 u 07:01

Bionic
Reading

Dok sve parlamentarne stranke, bez obzira na političku opciju, zazivaju što brži pristup Europskoj uniji, ankete pokazuju da ta opcija nema toliko čvrsto uporište među građanima. Broj euroskeptičnih građana varira od istraživanja do istraživanja, ali se brojka gotovo uvijek kreće između 40 do gotovo zabrinjavajućih 50 posto

Zbog toga je i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković shvatio da bi, ako vlast ne krene u žestoku promidžbenu kampanju o prednostima članstva u Europskoj uniji, taj sveti cilj hrvatskih političkih elita mogao doći u pitanje, posebno ako neka nova politička snaga shvati da se tu nalazi zrakoprazni prostor na kojem bi se moglo zaraditi mnogo glasova. Konačnu riječ dat će građani na referendumu, a to je ono čega se političari boje jer - građani su nezadovoljni.

Tijekom ovoljetnih prosvjeda seljaci su često izražavali nezadovoljstvo jer nisu informirani što ih čeka nakon ulaska u Europsku uniju.

Tajnik Sindikata seljaka Hrvatske Josip Zmaić kaže da i vlast i oporba bezglavo srljaju u tu integraciju, a informacije što se točno događa u pregovorima kriju kao zmija noge. 'Zašto se ne organizira nekakav okrugli stol na HRT-u, pa zar javna televizija ne bi trebala služiti javnim interesima?' pita se Zmaić.

Politički analitičar Damir Grubiša kaže da se situacija koja se događa kod nas događala ranije odigravala i u drugim istočnoeuropskim državama, ali i u Francuskoj i Nizozemskoj, kada se glasovalo na referendumu o ustavu Europske unije.

'Taj osjećaj euroskepticizma nastaje iz loše percepcije vlade, ali i oporbe. S obzirom na to da se te stranke zalažu za članstvu u Europskoj uniji, građani nezadovoljstvo prebacuju na teren EU-a, a u stvarnosti ocjenjuju svoje lokalne vlade', smatra Grubiša.

Ugledni povjesničar i bivši predsjednički kandidat Josip Jurčević koji se priključio novom pokretu H-rast kaže da bi se njihov pristup mogao nazvati realističnim pristupom.

Kaže da je o situaciji koja vlada među našim vladajućim političarima on pisao već prije 10-15 godina u kojima je upotrebljavao termine poput eurofatalisti ili euroutopisti koji na Europsku uniju gledaju kao na nekakav raj u kojem uzimate što hoćete.

'Mi se zalažemo za hrvatsku suverenost koja je u međunarodnim procesima subjekt ravnopravan s drugim međunarodnim subjektima', kaže Jurčević koji dodaje da on s pokretom kojem se priključio i tu vidi priliku za osvajanje glasova na idućim izborima.

Upravo tu i Zmaić vidi problem jer se naše gospodarstvo ne može nositi s europskim, te ćemo postati ekonomska kolonija. 'Pogledajte kako su uništili mađarski Tokajac i sada su tamo došli Englezi kao vlasnici. Ograničavaju nas kvotama, tako da se u Hrvatskoj više ne može otvoriti ni jedna šećerana, a ima prostora. Nama ne daju da država pomaže brodogradnju, a oni su svoju autoindustriju sanirali', kaže Zmaić.

Za Jurčevića nema dvojbe - prema Europskoj uniji se treba odnositi na hladan i racionalan način kako to čini Češka. 'Naši političari su poput maharadža u Indiji u kolonijalno doba kojima su dane određene povlastice, a oni u zamjenu tlače vlastiti narod', izravan je Jurčević.

Zbog nezadovoljstva naroda moglo bi se dogoditi, smatra Grubiša, da referendum o pristupanju Europskoj uniji propadne, posebno ako bude loše tempiran. Zato bi, prema mišljenju Damira Grubiše, bolje bilo organizirati referendum nakon izbora, a ne u isto vrijeme s njima. Kako bilo, strah od ekonomske okupacije u Hrvatskoj je snažno prisutan među građanima i, ako vladajuće elite olako shvate da je potpisom na pristupni ugovor stvar oko ulaska u Europsku uniju gotova, na kraju bi se mogli gorko razočarati. Ljudi vape za konkretnim informacijama o tome što će se dogoditi s njihovim životima, stokom, imanjima i poslovima nakon ulaska u EU i par reklama na televiziji neće mnogo pomoći da se promijeni taj osjećaj neizvjesnosti.