ČEKAJU SE NOVA UHIĆENJA

Jurak državu olakšala za 16 i pol milijuna kuna

10.08.2010 u 15:51

Bionic
Reading

Nakon što je u ponedjeljak navečer vlasnica tvrtke Fimi Media Nevenka Jurak, bliska prijateljica ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića, privedena s još dvije osobe, protiv njih je danas podignuta kaznena prijava, potvrđeno je iz MUP-a

Kažu da se kriminalističko istraživanje vršilo nad troje hrvatskih državljana zbog nezakonitosti u poslovanju više društava u državnom vlasništvu s trgovačkim društvom Fimi Media d.o.o. Zagreb. Uz Jurak, koja je uhićena u ponedjeljak ujutro dok je godišnji odmor provodila negdje na Jadranu, uhićeni su njezina suradnica Anita Lončar Papeš, koja je sasuslašana i zadržana u pritvoru, i Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida. Prema prvim informacijama, Jurak ne samo da je dobivala državne poslove bez natječaja političkim vezama, već je taj novac prala preko Dimićeve tvrtke fiktivnim računima od 2005. do 2009. godine.


'Za navedene osobe se sumnja da su se udružile radi počinjenja kaznenog djela odnosno da su ostvarivale naplatu fiktivnih računa za nepostojeće usluge, a novac u iznosu od najmanje 16.563.737,00 kuna zadržale za sebe

Po završetku kriminalističkog istraživanja USKOK-u je protiv troje osumnjičenika podnesena kaznena prijava', stoji u priopćenju MUP-a. Do kraja mjeseca očekuju se nova uhićenja, a bit će zanimljivo vidjeti na čijim je sve računima završio oprani novac.

Odvjetnik Nevenke Jurak Krešimir Vilajtović za Hinu je izjavio da USKOK ne istražuje poslovanje Fimi Medije s državnim tvrtkama, već privatnim tvrtkom. Naveo je kako će njegova branjenica biti u srijedu u 8.30 privedena u Županijski sud gdje će biti odlučeno o nalogu za provođenje istrage koju je zatražio USKOK.

'Riječ je o poslovanju između dvije tvrtke, a o čemu se točno radi, ne mogu vam reći jer me sprječava zakon, no mogu vam reći kako nije riječ ni o kakvim poslovima bilo s državom, ministarstvima ili sličnim, s čime su mediji povezivali moju branjenicu', istaknuo je Vilajtović.

Također je demantirao i medijske napise da su privedene neke javnosti poznate osobe, kao što je ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić ili neke druge poznate osobe.

Mladen Barišić je bio rizničar HDZ-a te jedan od ljudi u koje je odbjegli premijer Ivo Sanader imao najviše povjerenja i upravo su on i ostale dvije uhićene osobe s Jurakovom glavnina koja se spominje u priči o namještanju poslova i izvlačenju novca iz državnih tvrtki.

Fimi Media u vlasništvu je Nevenke Jurak i, prema podacima iz sudskog registra, posluje od 2001. godine. Osnivačica i direktorica tvrtke je Nevenka Jurak, a broj zaposlenih od 2004. do 2008. porastao je s jedne na jedanaest osoba, piše Jutarnji list.

Fimi Media zahvaljujući poslovima s većinom državnim tvrtkama ostvarivala je tijekom godina visoke prihode. Primjerice, prema poslovnim izvješćima, tijekom 2004. tvrtka je ostvarila 200.000 eura prihoda, a godinu poslije 1,2 milijuna eura.

Za razliku od 2006, kada je imala prihod od tri milijuna eura, tvrtka Nevenke Jurak 2007. imala je čak 7,3 milijuna eura prihoda, da bi 2008. poslovanje zaključila sa 6,7 milijuna eura prihoda. To znači da je ta tvrtka samo u posljednje tri godine ostvarila 17 milijuna eura prihoda.

Fimi Media sklopila je ugovor s HAC-om 2008. težak 12 milijuna kuna. Tvrtka Nevenke Jurak odradila je posao vezan za promidžbene spotove, a redovito je organizirala svečana otvaranja novih dionica autocesta. Ti su poslovi Fimi Mediji davani bez natječaja.