preispitivanje uloge

Juncker: Želimo da Europa bude vodeća, ali imamo sve manje i manje utjecaja u svijetu

22.10.2019 u 13:50

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker poručio je u utorak u Europskom parlamentu da je potrebno preispitati ulogu Europe u svijetu jer ima "sve manje i manje utjecaja" u globalnoj utakmici

"Želimo da Europa bude vodeća. No, imamo sve manje i manje utjecaja u svijetu", upozorio je Juncker na raspravi o reviziji rada svoje Komisije.

Predsjednik Komisije na odlasku rekao je da je u petogodišnjem mandatu naglasak stavio na gospodarski rast, radna mjesta i ulaganja.

Kao najveće uspjehe svoje Komisije istaknuo je Junckerov plan te izvlačenje Grčke iz krize.

"Svi su mislili da će Junckerov plan propasti i da će ostati samo mrtvo slovo na papiru, a sada je prerastao u strateški investicijski plan", istaknuo je.

Podsjetio je kako mnoge države nisu htjele da se Komisija miješa u grčki problem, no Komisija to može činiti ako se radi o "općem interesu Europske unije".

Juncker kaže da je upravo o tome bila riječ i da su "spriječili propast eurozone".

Kaže da bez predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska "ne bi postigao sve što je postigao".

"Bili smo kao blizanci, braća, ali i među braćom postoje neslaganja. Želim mu zahvaliti za bezuvjetnoj potpori, on je moj prijatelj."

Dao je "punu podršku" novoizabranoj predsjednici Ursuli von der Leyen i smatra da je ona "pravi izbor".

Juncker od nove Komisije očekuje uspostavljanje bankovne unije, ali i nove odnose s Afrikom.

"Ako potpuno ne implementiramo bankovnu uniju, nećemo imati monetarnu uniju. Bez toga nećemo moći odgovoriti na unutarnje ili vanjske šokove", upozorio je.

"Afrika treba našu solidarnost, ali ne nužno našu humanitarnu pomoć. Želimo investirati u Afriku, stvarati radna mjesta, ne smijemo ih promatrati samo kao izbjeglice", poručio je Juncker.

Podsjetio je na najveći uspjeh Europe.

"Najveći europski uspjeh je mir i održavanje mira. Dok ovdje govorim, u svijetu se vodi oko 60 ratova, a nijedan na europskom teritoriju", rekao je Juncker.

"Ponosan sam što sam bio malim dijelom nečeg puno većeg i važnijeg od svih nas. Trebate se nastaviti boriti za Europu i protiv glupog nacionalizma. Živjela Europa!", zaključio je Juncker svoje obraćanje zastupnicima na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.