sjeverna irska kao tampon-zona

[VIDEO] Poznati detalji dogovora oko Brexita, reakcije s Otoka: 'Ovo je još gore'

17.10.2019 u 11:50

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je na Twitteru da je postignut dogovor oko izlaska Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz Europske unije

'Gdje postoji volja, tamo je i dogovor - imamo ga!' objavio je Juncker na Twitteru.

Dalje je napisao da se radi o poštenom i balansiranom sporazumu za Europsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo, dokazu posvećenosti pronalaženju rješenja. Juncker preporučuje Europskom vijeću (EUCO) da podupre ovaj dogovor.

Da je postignut dogovor o Brexitu, potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson, također na Twitteru.

'Postigli smo sjajan dogovor koji nam vraća kontrolu', napisao je Johnson, poručivši da je sada red na parlamentu da u subotu dovrši Brexit kako bi se mogli posvetiti drugim prioritetima u zemlji.

Riječ je o dogovoru na razini pregovarača koji sada treba biti pretočen u pravni tekst, a trebaju ga odobriti britanski i Europski parlament. Sporazum koji je dogovorila Johnsonova prethodnica Theresa May tri puta je srušen u parlamentu.

U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Čini se da trenutno ni Johnson nema dovoljno ruku da dogovor prođe. Johnson nema većinu u parlamentu koji broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju sporazuma bit će mu potrebno 320 ruku. DUP mu može pomoći s deset glasova.

Demokratska unionistička stranka (DUP), koalicijski partner vladajućim Johnsonovim konzervativcima, poručuje da još uvijek ne može podržati sporazum, javlja BBC. Stranka sjevernoirskih lojalista objavila je priopćenje u kojem su naveli da ne mogu poduprijeti prijedloge 'kako sada stvari stoje', a nakon najave premijera da njihova izjava 'i dalje stoji'.

Vođa laburističke oporbe Jeremy Corbyn tvrdi da je ovaj dogovor 'još gori nego onaj koji je sklopila Theresa May'.

Diplomatski izvori iz EU-a ističu da je posve moguće i to da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor te zatražiti analizu postignutog dogovora.

Michel Barnier, glavni pregovarač EU-a o Brexitu, na konferenciji za medije održanoj neposredno po objavi da je dogovor postignut kazao je da sve što sada EU može učiniti je pričekati što će napraviti zastupnici na Otoku, upozorivši kako je daleko od toga da je sporazum usvojen.

Na presici je glavni europski pregovarač objasnio mehanizam koji bi trebao zamijeniti pobornicima Brexita toliko mrski backstop.

Barnier je objasnio da je EU želio zadržati granicu između dvije Irske otvorenom, sačuvati gospodarstvo cijelog irskog otoka, zaštititi integritet jedinstvenog tržišta i mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama. Za Borisa Johnsona bilo je važno zadržati Sjevernu Irsku u carinskom području Velike Britanije.

Postignut je dogovor u četiri dijela.

Prvo, naveo je Barnier, propisi EU-a primjenjivat će se na svu robu u Sjevernoj Irskoj. To znači provjere na granici.

Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za robe, kao i pravila o državnim potporama.

U odnosu na stari sporazum iz studenoga prošle godine, izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju EU-Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.

Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Drugo, Sjeverna Irska će ostati u carinskom području Velike Britanije. Stoga će imati koristi od trgovinske politike Velike Britanije, objavio je glavni Unijin pregovarač za Brexit, ali će ostati i ulazna točka na jedinstveno tržište, prenio je njegove riječi Guardian. Tako će britanske vlasti primjenjivati britanske tarife za robu koja dolazi iz trećih zemalja, sve dok roba koja ulazi u Sjevernu Irsku ne prijeti ulasku na jedinstveno tržište EU-a. Ako prijeti takav rizik, primjenjivat će se tarife EU-a, poručio je.

Na irskom otoku neće biti carinskih kontrola, a one će se obavljati u lukama. Za robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište neće se primjenjivati europske carinske tarife. Neće se plaćati europske carine ni na osobne stvari koje putnici prenose sa sobom preko irske granice.

Sjeverna Irska će, kao i ostatak Velike Britanije, moći uživati pogodnosti budućih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će UK zaključivati s partnerima diljem svijeta. Za robu koja dolazi iz trećih zemalja u Sjevernu Irsku i ne prelazi u Republiku Irsku primjenjivat će se britanske carinske tarife.

Treće, u pogledu PDV-a plan je zadržati integritet jedinstvenog tržišta, poštujući želje Ujedinjenog Kraljevstva.

I četvrto, postojat će mehanizam pristanka. Četiri godine nakon što se sporazum pokrene Skupština Sjeverne Irske će većinom glasova odlučiti želi li da ti aranžmani ostanu. Barnier je potvrdio da će DUP izgubiti veto na pitanje hoće li novi aranžmani stupiti na snagu. Prema planu koji je Boris Johnson predložio ranije ovog mjeseca, DUP je imao mogućnost staviti veto.

Ako nema pristanka, uvodi se dvogodišnje razdoblje 'hlađenja', tijekom kojega dvije strane moraju pronaći novo rješenje kako bi se spriječilo uvođenje tvrde granice na irskom otoku.

Suprotno od backstopa, novi sustav neće biti zamijenjen sporazumom o slobodnoj trgovini koji namjeravaju zaključiti Velika Britanija i EU.

Prijelazno razdoblje trebalo bi trajati do kraja 2020. godine, ali se može produžiti na još dvije godine ako bude postojao interes obiju strana.

Unatoč neizvjesnosti oko glasovanja, postignuti sporazum između EU-a i UK predstavlja veliku pobjedu za Johnsona, smatra Daily Mail, jer će potaknuti nade pobornika Brexita da će premijer moći ispuniti svoje obećanje da će Britaniju izvesti iz EU-a do 31. listopada.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Brexit će biti jedna od ključnih tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak.