MOĆI ĆE I NA FAKULTET

Jovanovićevo 'uzmi ili ostavi': Djeci iz Kaštela rok od 48 sati za odabir škole

10.09.2012 u 15:11

Bionic
Reading

'U ovaj slučaj umiješala se politika, kojoj su djeca zadnja rupa na sviralu. Sramotno, bijedno i jadno!' požalio se ministar obrazovanja Željko Jovanović u Splitu, nakon što je u Kaštelima potvrdio da ne namjerava napraviti iznimku i dopustiti upis u srednju školu za 42 učenika koja nisu ostvarila minimalni broj bodova

Osim što insistira na poštivanju zakona, Jovanović je najavio slanje prosvjetne inspekcije u sve srednje škole u Hrvatskoj. 'Ispitat će se upisi u svim školama, a odgovorni će snositi sankcije!' najavio je ministar, a na upit tportala znači li to da će u idućim tjednima još djece biti prisiljeno mijenjati školu, odgovorio je vrlo neodređeno. 'Učinit ćemo sve da nigdje nitko ne bude uskraćen za svoja prava', kazao je.

Nesuđenim kaštelanskim srednjoškolcima, koji su se dobro isplakali nakon što su od samog ministra doznali da neće moći pohađati četverogodišnje programe koje su odabrali, ostavljen je rok od 48 sati u kojemu mogu prihvatiti ponudu Ministarstva: upisati se u neku od trogodišnjih škola na području županije u kojima postoji još 206 slobodnih mjesta ili u posebno formirani odjel u kaštelanskoj školi koji će po programu biti gotovo identičan onome koji su željeli. Ministarstvo obrazovanja dozvolilo je njegovo formiranje.

'Nitko od djece neće biti zakinut jer smo zahvaljujući izmjenama zakona svima koji završe trogodišnju školu omogućili besplatno pohađanje četvrtog razreda i polaganje državne mature. Dakle, moći će upisati i fakultet ako žele, samo će morati učiti malo više nego dosad', kazao je vidno ljutiti ministar. Jedna novinarka zamolila ga je da komentira tvrdnju neke od djece iz Kaštela, koja su kazala da im je ministar prorekao sudbinu 'ekološkog otpada' ako ne prihvate njegovu ponudu, no Jovanović tvrdi da se radi o laži.

U kaštelanskoj srednjoj školi 'Braća Radić' prosvjetni inspektori službeno su pronašli niz nepravilnosti, pa su naložili raspuštanje školskog odbora i smjenu ravnatelja Petra Vrbanića. 'U natječaju za upis koji je raspisan 13. lipnja jasno je stajalo minimalan prag od 36 bodova, dakle nitko ispod toga nije smio ni predati prijavu za upis niti biti kandidat. To je prva točka koja je dovela do kaosa koji ovo ministarstvo neće dozvoliti, kaosa koji je posljedica neodgovornog ponašanja ravnatelja, školskog odbora i županijskog pročelnika za prosvjetu Zdravka Omrčena, ali i samih roditelja', kazao je ministar.

'Ovog ljeta prilikom upisa nenajavljeno smo poslali inspekciju u jednu školu u Karlovcu i ondje zatekli gotovo identičan primjer, no to nije bilo na naslovnicama novina i djeca nisu plakala. Činjenica da su se nezakoniti upisi događali prethodnih godina samo dokazuje kakav kaos smo zatekli, no ja odgovaram od ove godine pa nadalje. Zakoni i propisi neće se kršiti', zaključio je Jovanović.