prazan sabor

Jovanović: U Sabornici nas je samo deset, koji je smisao našeg rada

04.10.2018 u 21:54

Bionic
Reading

'Koji je smisao našeg rada', upitao se u četvrtak navečer SDP-ov zastupnik Željko Jovanović izbrojivši u Sabornici, s potpredsjednikom Milijanom Brkićem, svega deset zastupnika, od čega petero liječnika

Koji je smisao našega rada, upitao se Jovanović u Hrvatskom saboru koji je u četvrtak navečer, pred malobrojnim zastupnicima, raspravio Prijedlog zakona o podacima i informacijama u zdravstvu koji bi trebao zamijeniti postojeći, 40 godina star, zakon.

Donošenje tog zakona je neophodno, istaknula je HDZ-ova Željka Josić, ističući kako su kvalitetni i ažurirani zdravstveni podaci izuzetno bitni za funkcioniranje sustava i ostvarivanje prava pacijenata. Potrebno je harmonizirati informacijski sustav, standardizirati postupak obrade i prikupljanja podataka. Bitno je da su zdravstveni podaci dostupni, provjerljivi, istiniti, poručila je zastupnica.

I dok Klub SDP-a najavljuje podršku zakonu, Most će biti protiv njega. Ines Strenja Linić (Most) zamjera mu nedorečenosti i nejasne formulacije, ističe da nije objašnjeno što je zdravstvena, a što medicinska dokumentacija, da nisu prihvaćeni komentari Hrvatske liječničke komore, Središnjeg digitalnog društva.

Cilj je predloženog zakona sveobuhvatno i djelotvorno korištenje zdravstvenih podataka i informacija u zdravstvenoj zaštiti te izrada kvalitetnih javnozdravstvenih podataka radi unaprjeđenja i očuvanja zdravlja stanovništva, tumači državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.

Uspostavom cjelovitog procesa elektroničke javne nabave mogu se ostvariti uštede od 6 do 13 posto ukupnog iznosa javne nabave, što za Hrvatsku znači više od 2,6 milijarde kuna, istaknuo je ministar gospodarstva Darko Horvat objašnjavajući Saboru potrebu donošenja zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi.

Ministar ističe da će se uvođenjem obveze izdavanja eRačuna u javnoj nabavi ubrzati procesi javne nabave, smanjiti troškovi poslovanja javne uprave i gospodarskih subjekata te povećati transparentnost.