ŽELJKO STIPIĆ PROTIVA

'Jovanović ne reagira na napade na nastavnike'

08.02.2014 u 14:51

Bionic
Reading

Sindikat Preporod zatražit će da o pitanju sigurnosti u školama raspravlja Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, a povod je najnoviji slučaj nasilja u školi, odnosno napad učenika na učitelja u zagrebačkoj Elektrotehničkoj školi

'Povodom najnovijeg slučaja teškog stradavanja nastavnika u učionici, a suočeni s potpunim ignoriranjem svih dosadašnjih sindikalnih prijedloga od strane aktualnih prosvjetnih vlasti, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod će zatražiti da se pitanjem sigurnosti u školama žurno pozabavi Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Preporoda Željko Stipić.

'Nepreglednom zastrašujućem nizu brutalno napadnutih učitelja i nastavnika od ovoga se tjedna pridružilo ime i prezime kolege Zdravka Ivkovića, profesora Srednje elektrotehničke škole u Zagrebu. Kolegu Ivkovića je za katedrom, dakle, na njegovu radnom mjestu, teško ozlijedio sedamnaestogodišnji učenik. Napadnutom kolegi Ivkoviću nije pomoglo ni njegovo dugogodišnje nastavničko iskustvo ni njegov status tzv. 'omiljenog' nastavnika u školi', kaže se u priopćenju.


Svaki pojedinačni čin nasilja u školama pridonijet će nelagodi, strahu i zabrinutosti kod učitelja i nastavnika, dakle, sviju onih kojima bi se već sutra moglo dogoditi ono što se dogodilo kolegi Ivkoviću, upozorava Stipić ocjenjujući kako je prosvjetna vlast za takve slučajeve 'potpuno nezainteresirana'.

'Problemu brutalno pretučenog profesora one će pristupiti, jedino kako znaju, statistički i birokratski', ocjenjuje. Ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića proziva da nije reagirao na nasilje u zagrebačkoj strukovnoj školi.

'Ako nije znao – sramota, ako je znao, a nije reagirao – sramota još veća. Uostalom čemu čuđenje kad ministar Jovanović nije čak ni odgovorio na ozbiljan sindikalni prijedlog o unaprjeđenju sigurnosti u školama reformom postojećih pedagoških mjera. Prosvjetne vlasti su potpuno ignorirale i sindikalni prijedlog da se nagradi hrabri ravnatelj Neven Tešija koji je zaštitio od pomahnitalog roditelja kolegicu Maju Vrgoč u kliškoj osnovnoj školi', upozorava Stipić.