BORBA PROTIV KORUPCIJE

Jovanović: Članovi bliski HDZ-u opstruiraju rad vijeća

04.02.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije Željko Jovanović (SDP) reagirao je na današnje kritike članova Vijeća i ustvrdio kako je rasprava na jučerašnjoj sjednici pokazala velike razlike u shvaćanju ovlasti i načina rada Vijeća, te im zamjerio da opstruiraju rad Vijeća

U pismu koje je nakon današnje konferencije za novinare dijela članova Vijeća Jovanović mailom dostavio novinarima u Hrvatskome saboru, navodi da je razočaran 'radom članova bliskih HDZ-u koji ne znaju ili ne žele razumjeti da je funkcija Vijeća aktivan nadzor provedbe strategije suzbijanja korupcije, a ne bespogovorno prihvaćanje izvješća koja nam šalju nositelji strategije'.

O jučerašnjoj sjednici Jovanović navodi kako je prilikom utvrđivanja dnevnog reda pet članova vijeća bilo za to da se usvoji, a pet da se ne usvoji, dok je prijedlog da se odgodi rasprava o predstavci Roberta Matijevića usvojen jednoglasno.

'Naime, nakon poduže rasprave oko samog dnevnog reda odlučeno je da se od svih nadležnih institucija koje proziva Matijević zatraži dodatno očitovanje u svezi njegovih navoda i da se onda održi nova sjednica Nacionalnog vijeća na tu temu', navodi.

Jovanović smatra da je rasprava o Matijevićevoj predstavci nepotrebno odgođena jer, kaže, ne smije ostati sumnja da državno odvjetništvo ili carinska uprava nisu obavile svoj posao do kraja, a da 'zbog dosadašnjih istupa Roberta Matijevića takva sumnja postoji'.

Kad bi 'svi oni svoju energiju usmjerili manje na opstrukciju svega što kao predsjednik predlažem, a više na konstruktivan doprinos u radu vijeće dali bi veći doprinos i percepciji spremnosti vladajuće stranke za borbu s korupcijom. Na ovaj način samo potvrđuju da im je odgovarala pasivnost starog vijeća za koje nitko nije ni znao da postoji i koje je bilo još jedan smokvin list za Sanaderovu vladu. Ta činjenica potvrđuje i moju izjavu da je vijeće osnovano 2006. tek tako da bude još jedan ukras na svim papirima koji su ispisani oko strategija i akcijskih planova', stoji u pismu Jovanovića.