EUROPSKI MEDIJI O IZBORIMA

'Josipovićevo lice je bolji izvozni artikl'

11.01.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Pobjeda Ive Josipovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj ubrzat će i olakšati pregovore za članstvo RH u Europskoj uniji, javljaju u ponedjeljak europski mediji.

Novine ističu da je Josipović pridobio dosta birača svojim obećanjem pravde i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Britanski 'Financial Times' piše da bi Josipovićeva pobjeda trebala olakšati pristupanje Hrvatske EU-u.

'Gospodin Josipović... je obećao poduprijeti vladinu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Njegova će pobjeda olakšati pristupanje Europskoj uniji jer se od njega može očekivati da će podržati, a ne dovoditi u pitanje uvjete za članstvo u EU-u'.

'Pobijedila je osoba čije je lice bolji izvozni artikl, uljuđeni čovjek naobrazbe. Socijaldemokrat Ivo Josipović novi je hrvatski predsjednik koji bi 2012. mogao potpisati pristup svoje zemlje EU', piše talijanski list Corriere della Sera.

Odlaskom na birališta, građani su odlučivali između civilizirane države koja poštuje europske zakone i kaotične zemlje u kojoj caruju nepotizam i veze. Jasna je bila preferencija kulturnih elita, potrebno je samo pročitati biografiju kandidata: Ivo Josipović je profesor međunarodnog prava s 'neokaljanom biografijom' i kompozitor koji bi rado napisao operu o Beatlesima, navodi se u novinama.

Njemačka državna televizija ARD ističe da je Hrvatska izabrala 'kompatibilnijeg EU' kandidata, uz zaključak da bi budući dvojac na čelu države Jadranka Kosor - Ivo Josipović mogao biti 'dobar tandem'.