PUPOVAC ZA 'DANAS':

Josipovićev napad može dovesti u pitanje ulazak Hrvatske u EU!

24.08.2012 u 07:28

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ustvrdio je u razgovoru za srpski dnevni list Danas da ga hrvatski predsjednik Ivo Josipović napada jer je odbio Josipovićev poziv da ove godine dođe u Knin na proslavu akcije Oluja

'Moje odbijanje da dođem na proslavu Oluje, što od mene dosad nije tražio nijedan hrvatski predsjednik ni premijer, svakako je jedan od razloga što je predsjednik Josipović odlučio pokrenuti kampanju protiv mene i optužiti me da ja i nisam toliki zagovaratelj pomirenja između Hrvata i Srba jer na mnogim mjestima 'održavam međuetničke tenzije niskog intenziteta'', rekao je Pupovac u interviewu za današnji broj Danasa.

Pupovac je ocijenio da Josipovićeva izjava da dolazak Veljka Džakule u Knin znači da su Srbi priznali hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu te time prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu, 'predstavlja vrlo opasan način potvrđivanja državne lojalnosti'.

'Predsjedniku očito nije dovoljno što sam kao narodni zastupnik u četvrtom mandatu prisegao na Ustav Hrvatske, što je kao predsjednik vanjskopolitičkog odbora Sabora predstavljam u svijetu i što svakodnevno inzistiram na važenju njezina Ustava i zakona za sve njezine građane, pa i građane srpske nacionalnosti', kazao je Pupovac.

Optužio je Josipovića da se u posljednjih nešto više od godinu dana počeo 'pomicati udesno', navevši da je lani odbio doći u Jadovno, gdje je trebao komemorirati zajedno s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, čiji preci su ubijeni u tom logoru smrti. Također, Josipović se ni prošle niti ove godine nije odazvao pozivu na komemoraciju srpskim žrtvama u Glini, kao ni pozivu na obilježavanje 27. kolovoza, Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, dodao je Pupovac.

S druge strane, Pupovac ocjenjuje da su odnosi s hrvatskom Vladom 'vrlo partnerski i to se partnerstvo sve više razvija'. Još treba riješiti značajan broj pitanja važnih za položaj Srba u Hrvatskoj, od suđenja za ratne zločine do imovinskih i povratničkih problema, kao i status srpskih manjinskih institucija i način biranja srpskih predstavnika u Saboru.

Za rješavanje većine tih pitanja potrebna su financijska sredstva, kaže Pupovac koji se boji da Josipovićev napad i 'posve neosnovane optužbe za financijske malverzacije' u organizacijama poput SNV-a može proizvesti dodatne animozitete prema Srbima u uvjetima sve veće neimaštine i financijskih teškoća. Utoliko je predsjednikov napad na nas štetan i može dovesti u pitanje ispunjavanje obaveza Hrvatske sadržanih u monitoringu pristupanja EU-u, dodao je Pupovac.

Ustvrdio je i da ga nakon Josipovićevih istupa nije kontaktirao niti podržao nitko iz vlasti u Srbiji: 'SNV i ja čestitali smo kako novoizabranom predsjedniku Nikoliću, tako i novoizabranom premijeru Dačiću, poželjeli im uspjeh u radu i izrazili spremnost na suradnju u interesu Srba u Hrvatskoj i odnosa između Hrvatske i Srbije.

Za to vrijeme Veljko Džakula izjavljuje da za svoje djelovanje ima podršku predsjednika Nikolića', kaže Pupovac i ističe da mu je 'teško povjerovati da bi to mogla biti istina'.