ZOR POKRENUO DRŽAVU

Josipović za pregovore, Milanović za referendum

12.06.2010 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je izjavio da će potpisati zahtjev za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) ako pregovori između sindikata i Vlade ne budu uspješni, ali je istodobno naglasio važnost tih pregovora

'Referendum ću potpisati ovisno o rezultatima pregovora, posebno ako pregovori ne budu uspješni', kazao je novinarima predsjednik Josipović, koji je danas bio nazočan na 7. saboru Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Zagrebu.

Istaknuo je da je najvažnije sjesti za stol i pregovarati jer se referendum odnosi samo na jedno od brojnih pitanja koja treba urediti.

'Šteta bi bilo, osobito s pozicije radnika, da se takva prilika ne iskoristi', dodao je.

Napomenuo je da referendum sam po sebi nosi i određene rizike, a pregovori su uvijek prilika da se dobije najviše što se može.

Dodao je i da je socijalno partnerstvo sindikata i Vlade ključno za stabilnost države i za provedbu reforme.

Na pitanje novinara ide li Vlada u pravom smjeru planom da oporezuje imovinu, predsjednik Josipović je odgovorio da se uvijek zalagao da porezi nikoga 'ne zakolju' i ne osiromaše, ali da budu pravedni, tako da oni koji više imaju, više i pridonose zajedničkim potrebama.

'Mislim da bi se sada i na korist gospodarstva, poduzetnika i radnika, uz određeno povećanje neto plaće, možda mogao spustiti porez na dohodak, a razliku nadoknaditi drugim vrstama poreza, posebice na kapitalnu dobit, jer', dodao je, 'neki jako dobro zarađuju, a pritom nisu uopće porezno zahvaćeni'.

Istovremeno, SDP-ov ured za odnose za javnošću obavijestio nas je da će predsjednik SDP-a Zoran Milanović sa suradnicima sutra na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu potpisati zahtjev za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu.