U MORALNOM SMISLU

Josipović za 'djelomičnu korekturu' privatizacije

16.08.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Starome Gradu na Hvaru bio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu dana toga grada i blagdana Sv. Roka

Predsjednik Josipović rekao je nazočnima da Stari Grad na Hvaru ima impresivnu povijest koja nije pridonijela samo hrvatskoj, nego i europskoj kulturi i tradiciji.

Na svečanoj sjednici bili su saborski zastupnici Zoran Milanović (predsjednik SDP-a), Vesna Pusić (HNS), Arsen Bauk (SDP), Igor Dragovan (SDP) i Milorad Pupovac (predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća - SNV).

'Kad se kroz 2400 godina povijesti Staroga Grada vidi lista istaknutih ljudi, znanstvenika, političara, pisaca i umjetnika koji su ovdje obitavali, osjećam strahopoštovanje prema vašoj povijesti i svemu onome što ste dali ne samo Hrvatskoj, nego i razvoju europske kulture i tradicije. To je impresivno', istaknuo je Josipović na svečanoj sjednici.

Rekao je kako je Hrvatska pred vratima ulaska u Europsku uniju, što je velik povijesni događaj jer će Hrvatska, iako mala zemlja, postati jedna od zvijezda na europskom sazviježđu. Pozvao je sve zainteresirane da iskoriste dobru stranu članstva u Europskoj uniji, a to su fondovi.

'Europski fondovi su prioritet i važno je da nas Europa prepozna i da je spremna uložiti u nas kao u dio europskog projekta', rekao je Josipović, pri čemu je upozorio da Europska unija ništa ne daruje te da je nužna suradnja na svim razinama vlasti da bismo iskoristili europske fondove.

'Moramo znati što hoćemo i postupati čvrsto', poručio je.

Josipović je ponovno kritizirao i pretvorbu i privatizaciju u Hrvatskoj te se zauzeo za njezinu, kako je rekao, 'barem djelomičnu korekturu u moralnom smislu'.

'Svjestan sam da se kotač povijesti ne može vratiti i da je privatizacija bila nužno potrebna kad smo se odlučili promijeniti društveni sustav, ali se to moralo obaviti poštenije', istaknuo je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje nakon svečane sjednice o mogućem oduzimanju odličja Branimiru Glavašu, Josipović je rekao kako 'to zakon traži'.

'Kad se vratim u Zagreb, vidjet ćemo jesu li sve pretpostavke ispunjene, ako jesu - postupit ću po zakonu', rekao je Josipović.

Na pitanje kako komentira najave o rebalansu proračuna i smanjenju plaća, odgovorio je da će se o tomu očitovati kada mu budu poznati službeni podaci o rebalansu.

Gradonačelnica Staroga Grada na Hvaru Đurđica Plančić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća pozvala je nazočne saborske zastupnike da se zauzmu za ozbiljniju državnu politiku prema otocima. Pritom je zamjerila što je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama isključio jedinice lokalne samouprave. Upozorila je i na problem ukidanja Jadrolinijine brodske veze između Splita i Hvara, što će, kako je naglasila, pogoditi gospodarstvo Hvara, posebice u zimskom razdoblju.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Staroga Grada dodijeljeno je i više javnih priznanja. Među ostalima, novinaru Mirku Crnčeviću dodijeljena je posebna povelja zahvalnica za, kako je rečeno, objektivno izvješćivanje u medijima, čime je pridonio afirmaciji Staroga Grada i otoka Hvara.

Nakon svečane sjednice predsjednik Josipović predao je nagrade pobjednicima Super mini-maratona dugačkoga 1000 metara, u kojemu su se natjecala djeca plivači iz Dalmacije.

Poslijepodne će Josipović obići Muzej Staroga Grada i Tvrdalj Petra Hektorovića, a bit će i na tradicionalnoj vaterpolskoj utakmici 'Stori i mlodi'.