IDE LI HRVATSKA PREMA KATASTROFI?

Josipović: Vlada treba razmisliti o MMF-u

11.11.2010 u 19:39

Bionic
Reading

Povodom poruke predsjednika Europske središnje banke Jean-Claudea Tricheta hrvatskoj Vladi da 'Hrvatska ide prema katastrofi', predsjednik Republike Ivo Josipović danas u Osijeku izjavio je da Vlada mora dobro razmisliti što to nudi Međunarodni monetarni fond

'To je stručno pitanje na koje stručnjaci moraju dati odgovor. Koliko novca nudi MMF, za što i pod kojim uvjetima. Također, mora se točno ocijeniti gdje će Hrvatska biti za godinu dana i prema tome ocjeniti treba li nam pomoć MMF-a', općenito je Josipović odgovorio na novinarsko pitanje o mogućem putu izlaska iz krize uz aranžman države s MMF-om.

Europski bankar rekao je da se Hrvatskoj crno piše uz 'ovakav rast jediničnih troškova rada i fiskalnog deficita, u kombinaciji sa stabilnim tečajem', a guverner Željko Rohatinski već je komentirao da je 'katastrofa možda presnažna riječ, ali je smjer, trend kretanja jasan' ustrajavši u tvrdnji da Hrvatska iz nevolje može izaći bez MMF-a.

Josipović je naveo da je pred Vladom da provede tri velike stvari – reformu javne uprave, poreznog sustava i poticaj industrijskoj proizvodnji i izvozu. Istakao je ključnu ulogu visokog obrazovanja u napretku zemlje. 'Hrvatska će u velikoj zajednici naroda, EU-u, vrijediti koliko bude imala znanja, a znanja će imati koliko nam budu vrijedila sveučilišta', naglasio je.

Osvrnuvši se na rasprave o nacrtu novog zakona o visokom školstvu, Josipović je rekao da predstoji još mnogo javnih rasprava o toj temi. 'Zakonodavac mora imati na umu da izgled i razvoj hrvatskih sveučilišta ne mora biti uniforman', podcrtao je.

Nakon što je sudjelovao na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta J. J. Strossmayera, predsjednik Josipović obišao je zgradu osječkog Poljoprivrednog fakulteta, koja je pred završetkom izgradnje u Sveučilišnom kampusu na mjestu nekadašnje vojne kasarne. 'Uz pomoć Vlade, državnog proračuna, u posljednjih nekoliko godina u obnovu fakulteta i izgradnju kampusa Sveučilište je uspjelo uložiti 620 milijuna kuna. Tijekom dvije faze, obnovili smo i adaptirali zgrade fakulteta, a sljedeću akademsku godinu Poljoprivrednog fakulteta planiramo započeti u ovoj novoj zgradi', najavila je Josipoviću rektorica Gordana Kralik nakon što su obišli studentski restoran.

Osječko sveučilište još uvijek nema svoju sveučilišnu knjižnicu, istakla je Kralik, nego i dalje postoji Gradska i sveučilišna knjižnica smještena u staroj secesijskoj vili u središtu grada. Broj studenata u posljednjih desetak godina s devet tisuća narastao je na više od 19 tisuća, pa će točka na 'i' izgradnje Sveučilišnog kampusa biti izgradnje nove zgrade knjižnice. 'Čim završimo arheološke radove, kreće gradnja knjižnice', najavila je Kralik.

Rektorica je istakla da se osječko sveučilište razvilo do te mjere da ima gotovo tisuću nastavnika, a broj studenata u posljednjih deset godina se više nego udvostručio. Ukupan broj članova akademske zajednice u Osijeku je 23 tisuće. Pod pokroviteljstvo predsjednika republike Sveučilište je 31. svibnja proslavilo 35 godina od osnivanja, a prva visokoškolska ustanova osnovana je 1707. godine.