OKRŠAJ U 'OTVORENOM'

Josipović: Vidošević je bio ministar u vrijeme pretvorbe

29.09.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Četvero kandidata za predsjedničku fotelju, Vesna Pusić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović i Nadan Vidošević, u ponedjeljak navečer u emisiji 'Otvoreno' na HTV-u imalo je prvo sučeljavanje, i to prije službenog početka kampanje. Tema je bio prijedlog ustavnih promjena koje bi trebale spriječiti zastaru kriminala iz vremena pretvorbe i privatizacije, pokazala se vrućim krumpirom

Štoviše, prva svađa dogodila se već za vrijeme uvodnih govora, jer se SDP-ov kandidat Ivo Josipović nakon spomena pretvorbe i privatizacije prisjetio kako je upravo u to vrijeme Nadan Vidošević bio ministar.

'Ja sam se uključio u politiku da bih obranio vlastitu zemlju, a vi ste dezertirali iz vlastite stranke 1992. godine', replicirao je Vidošević. Vidošević je isto tako zaključio i da bi bilo kakve retroaktivne aktivnosti, poput hvatanja kriminalaca iz ere privatizacije i otvaranja pitanja funkcioniranja svakog poduzeća, mogle destabilizirati sustav i rastjerati strane investitore.

'Mi bismo se sada bavili devedesetima, a imamo pred očima HEP, Podravku, nabavu vojne opreme... Tu treba pokazati je li sustav funkcionira. Mi zakone imamo, ali ih ne provodimo', poručio je Vidošević.
'Dokle god se na kriminal u pretvorbi i privatizaciji iz moralnog, pravnog i ekonomskog aspekta ne stavi točka, nema budućnosti', rekao je Ivo Josipović.

Za HDZ-ova kandidata Andriju Hebranga porijeklo imovine i datum njezina stjecanja bit će od bitnog značenja i nitko tko je nakon rata izišao bogatiji nego što je bio na njegovu početku za njega ne može biti čist.

'Ne bi trebalo politizirati tko je kriv. Svi smo krivi. I ja priznajem dio krivnje HDZ-a, ali sam za to da svatko prizna svoj dio', rekao je Hebrang. Takvo viđenje jedva je dočekala Vesna Pusić koja je Hebrangu odgovorila da krađa za vrijeme privatizacije i pretvorbe ima itekako svoju političku odgovornost, i to odgovornost HDZ-a koji je u to vrijeme bio na vlasti.

'Nismo svi jednaki i dok se s tim ne suočimo, svaka će vlast imati potencijalno neku vrstu 'otvorenih ruku' da kaže - kad su oni bili na vlasti, tako su oni radili. A to treba jedanput presjeći', poručila je Pusić.