SUDBINA VUKOVARSKOG BRANITELJA

Josipović uvjeren da Purda neće biti izručen

20.02.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović u završnoj je izjavi novinarima na završetku posjeta Afganistanu izrazio uvjerenost da hrvatski branitelj Tihomir Purda neće biti izručen Srbiji

'Mislim da su očekivanja od Suda BiH bila nerealna, jer se on izjašnjavao samo o formalnom, a ne o suštinskom dijelu postupka', rekao je Josipović. 'Međutim, suštinske prepreke postoje, jer gospodin Purda po svemu što znamo nije kriv', naglasio je predsjednik, ponovivši da su hrvatski istražni organi i državno odvjetništvo provjerili i ispitali sve okolnosti toga slučaja.

'Purda je pod prisilom u zarobljeništvu dao iskaz koji se sada zloupotrebljava. Očito je da se radi o zloupotrebi', istaknuo je hrvatski predsjednik.

'Siguran sam da će u onom drugom stadiju odlučivanja, a to je politički stadij odlučivanja u BiH, ta činjenica biti uvažena i da Purda neće biti izručen', kazao je Josipović.

Hrvatski je predsjednik iskazao uvjerenost i da će srbijansko tužiteljstvo, koje će u ponedjeljak ispitati Purdu u pritvoru u BiH, to učiniti u dobroj vjeri i samo utvrditi da nema razloga da se protiv njega dalje vodi postupak.

'U svakom slučaju, nije dobro da se slučaj Purda politizira, da se dižu tenzije koje gospodinu Purdi nimalo ne koriste', rekao je Josipović. 'Bilo je tu raznih izjava poput one gospodina Hebranga da dvojica predsjednika mogu razgovorom rješavati takve probleme, a to nema veze s realnošću', rekao je Josipović. 'Mehanizmi su sasvim drugačiji, a takve izjave samo služe podgrijavanju domaćih sukoba', zaključio je predsjednik Republike.

Sud BiH donio je u petak prvostupanjsku odluku kojom je dopustio izručenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde srbijanskim pravosudnim tijelima zbog navodnih ratnih zločina nad nemoćnim osobama i zarobljenicima. Purdini odvjetnici Josip Muselimović Ana Primorac najavili su u petak da će se žaliti na sudsku odluku, o čemu će odlučivati prizivno vijeće suda BiH.

Kakva god bude odluka prizivnog vijeća, u slučaju žalbe, pravorijek u cijelom slučaju imat će ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. On odluku suda može prihvatiti, ali i preinačiti, odnosno sam odlučiti hoće li Purda na kraju ipak biti izručen Srbiji ili ne. Prije toga, predstavnici državnog odvjetništva BiH na zahtjev višeg suda za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak će ispitati Purdu u svojstvu osumnjičenika za navodni ratni zločin.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u subotu je navečer završio službeni dio boravka u Afganistanu posjetivši pripadnike hrvatskog 16. kontingenta u vojnoj bazi Marmal u Mazar-i-Šarifu na sjeveru zemlje.