SUKOB PANTOVČAKA I MUP-A

Josipović ugrožen, a Kosor nije?!

17.03.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Banski dvori ne slažu se s ocjenom Pantovčaka da je ugrožena sigurnost premijerke Jadranke Kosor i njezine obitelji. Osjećaj ugroženosti sigurnosti predsjednika Ive Josipovića i njegove obitelji ne žele komentirati. Ministarstvo unutrašnjih poslova ne slaže se s ocjenom Ureda predsjednika da je ugrožena sigurnost predsjednika Republike i premijerke te članova njihovih obitelji zbog objave prikaza osobnog osiguranja državnog vrha

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec naglašava da se sigurnosna procjena i radi i na temelju informacija o osiguranju koje se javno objavljuju. Borovec je u izjavi za tportal potvrdio da je počela istraga o curenju informacija i osobnom osiguranju pripadnika državnog vrha, i to onoga trenutka kad su one javno objavljene.

U Banskim dvorima naglašavaju da premijerka nema zamjerki na način određivanja i provođenja mjera njezine zaštite kao štićene osobe, a što se tiče navoda u medijima oko njezina osiguranja, premijerkini najbliži suradnici poručuju da brojke i navodi nisu točni te da se premijerka nikad nije miješala u mjere koje provodi njezino osiguranje.

Sam predsjednik Josipović ostao je pri uvjerenju kako je javna objava prikaza osiguranja državnog vrha ugrozila sigurnost i njega i premijerke Kosor kao i sigurnost njihovih obitelji. Rekao je to u intervjuu za Dnevnik Plus HTV-a u kojem je izjavo i kako mu je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko osobno potvrdio kako je istraga o curenju informacija o osiguranju najviših državnih dužnosnika već počela.

Podsjetimo, predsjednik RH zatražio je istragu o neovlaštenu iznošenju podataka o osiguranju njega i premijerke Kosor te članova njihovih obitelji. Istraga je zatražena zbog detaljnog prikaza podataka o osiguranju predsjednika Josipovića i premijerke Kosor u medijima.

Na Pantovčaku ističu da su brojno stanje osiguranja, broj i vrsta vozila te oprema kojom raspolažu, kao i drugi detalji osiguranja mogli doći do novinara samo curenjem informacija.

'To pokazuje iznimno nizak stupanj profesionalnosti u dijelovima sustava i, uz ostale okolnosti, opravdava zahtjev predsjednika Republike da sudjeluje u izboru svog osiguranja. Iznošenje spekulacija o navodnoj sigurnosnoj ugroženosti predsjednika Josipovića zbog smanjenog broja tjelohranitelja i automobilske pratnje u medijima očito ima cilj stvoriti ozračje nesigurnosti za građane', ističe se u Uredu predsjednika.

Takve spekulacije na Pantovčaku ocjenjuju kao pokušaj javnog pritiska na predsjednika RH da odstupi od europskih standarda osiguranja koji podrazumijevaju racionalno korištenje sigurnosnih resursa.

'Neprofesionalni postupci suprotni su i obavještajnim i sigurnosnim procjenama nadležnih institucija temeljem kojih je organizirano sadašnje predsjednikovo osiguranje, kao i osiguranje predsjednice Vlade i predsjednika Sabora', oštro poručuju iz Ureda predsjednika.

Kao argument za racionalno korištenje osiguranja koje ne ugrožava sigurnost predsjednika, Josipovićevi najbliži suradnici ističu činjenicu da austrijski predsjednik i njegova obitelj imaju praktično identičan sustav osiguranja.

Na naše pitanje hoće li predsjednik tražiti smjene onih koji su odgovorni za ugrožavanje sigurnosti državnog vrha, Josipovićevi suradnici odgovaraju da će sve pokazati istraga.