PREDSJEDNIK NA JUGU

Josipović u Splitu bez Keruma i Sanadera

03.02.2010 u 17:21

Bionic
Reading

Prvi dolazak novoizabranog predsjednika RH Ive Josipovića u Split obilježio je izostanak susreta s vladarima grada - gradonačelnikom Željkom Kerumom i županom Antom Sanaderom. Kerum i Sanader nisu se odazvali pozivu Hrvatske gospodarske komore da sudjeluju u sastanku trećeg hrvatskog predsjednika s gospodarstvenicima Splita i Dalmacije

Posjet gradu Splitu imao je tri dijela. Prvo je gostovao na splitskom Pravnom fakultetu, gdje je odgovarao i na pitanja prisutnih studenata. Vrijedi izdvojiti odgovor na upit bi li Hrvatska vojno intervenirala u susjednoj Bosni i Hercegovini. Josipović je rekao: 'Hrvatska vojska ne može intervenirati u BiH, već samo NATO, a s obzirom na to da je članica tog vojnog saveza, slijedom toga bi ta mogućnost bila otvorena. HV je dio NATO-a i vojsku treba urediti po tim standardima. To znači da Hrvatska mora nabaviti borbene zrakoplove, ali i smanjiti broj vojnika za tisuću i sto pripadnika.'

Drugi dio posjeta organiziran je u zgradi HGK u Splitu te je Hrvatska gospodarska komora bila domaćin susreta novog predsjednika s privrednicima Splita i Dalmacije.

Kad je u dvorani HGK počeo susret i sastanak, protokol je zatražio, bez valjana obrazloženja, da prisutni novinari i reporteri napuste skup. Novinari i reporteri su protestirali, ali bez uspjeha i skup Ive Josipovića sa splitskim i dalmatinskim privrednicima nastavljen je bez mogućnosti da se javnosti prenese informacija o tome.

Prava je šteta što hrvatski građani nisu imali priliku čuti tko je sve i što pitao novoizabranog predsjednika. U dvorani smo na brzinu u tih par minuta mogli vidjeti čelnika Konstruktora Željka Žderića i Cemexa, Trpimira Renića.

Treći dio boravka Ive Josipovića u Splitu bio je ručak u restoranu Fife na obližnjoj Matejušci. Taj ručak zamišljen je kao zahvala dijelu splitske kulturne scene koja je podržala njegovu kandidaturu. Među njima je bio velik broj splitskih novinara, samozvanih 'utorkaša'.