POSJET HRVATSKIM SNAGAMA

Josipović u službenom posjetu Afganistanu

18.02.2011 u 15:04

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u petak u Kabul u službeni posjet Afganistanu gdje će se, kako se očekuje, sastati s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i visokim predstavnicima NATO-a te posjetiti pripadnike hrvatskih oružanih snaga koji sudjeluju u mirovnoj misiji NATO saveza – ISAF

Josipović je prvi hrvatski predsjednik koji posjećuje Afganistan i hrvatske vojnike koji se tamo nalaze u mirovnoj misiji, a njegov posjet koincidira s prvom godišnjicom predsjedničkog mandata. Hrvatski predsjednik će se, kako se očekuje, tijekom boravka u Afganistanu sastati s afganistanskim predsjednikom Karzaijem, zapovjednikom ISAF-a Davidom Petreusom i civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu Markom Sedwillom. Glavne teme razgovora bit će politička situacija u Afganistanu te načini kako Hrvatska može pomoći u razvoju zemlje, ali primarna svrha posjeta je posjet hrvatskim vojnicima. S predsjednikom Josipovićem u Afganistan su doputovali i ministar obrane Davor Božinović i hrvatski vojni predstavnik pri NATO-u, general pukovnik Drago Lovrić.

Hrvatska već sudjeluje u razvojnim projektima u Afganistanu, samostalno i u okviru UNDP-a, i to u 23 razvojna projekta vrijedna 1,1 milijun dolara. Neke hrvatske tvrtke već su dobile poslove u Afganistanu, na izgradnji infrastruktura i cesta.

Od visokih hrvatskih dužnosnika Afganistan su dosada posjetili ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković (2010), tadašnja potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič (2008), tadašnji ministri obrane Berislav Rončević (2006) i Branko Vukelić (2009), tadašnja ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović (2006), te izaslanstvo MORH-a i Glavnog stožera Oružanih snaga (2008) na čelu s državnim tajnikom Matom Rabotegom.

Misija ISAF (International Security Assistance Force – Međunarodne snage za podršku sigurnosti) međunarodna je misija u Afganistanu pod mandatom UN-a, dogovorena Bonnskim sporazumom od 6. prosinca 2001. Misija je odobrena Rezolucijom 1386 Vijeća sigurnosti UN-a, a cilj joj je pomoći vladi Afganistana i pridonijeti naporima međunarodne zajednice u stvaranju sigurnih uvjeta za obnovu Afganistana te pomoći vladi u širenju središnje vlasti na cjelokupni teritorij zemlje.

NATO je preuzeo zapovijedanje i koordinaciju ISAF-a 11. kolovoza 2003, kao prve misije izvan svog tradicionalnog euro-atlantskog područja. Misija u ovoj fazi broji oko 131.000 sudionika iz 44 zemlje, među kojima je i Republika Hrvatska, i to 26 članica NATO-a i 14 nečlanica. U Misiji trenutačno sudjeluju 334 hrvatska vojnika.

Od srpnja prošle godine u Kabulu djeluje i predstavništvo Hrvatske gospodarske komore. Pripadnici naših oružanih snaga sudjeluju u misiji kao vojni policajci u Kabulu, na sjeveru (u Mazar-i-Sharifu i Pol-e-Khomriju), te na zapadu Afganistana (u Chagcharanu), s mogućnošću privremenog razmještaja i u druge dijelove zemlje. Zadaće koje obavljaju su složenije i raznovrsnije - pored voda vojne policije razmješten je i vod za zadaće zaštite, medicinski tim, pokretni tim za vezu i izviđanje (MLOT), mentorski tim za obuku (OMLT), stožerni časnici, časnik za CIMIC (civilno-vojnu suradnju).

Od veljače 2003. do proširenja opsega sudjelovanja 2005. godine, OSRH je dvaput godišnje u Misiju upućivao do 50 vojnih policajaca, stožernih časnika i dočasnika u Kabul. Hrvatski sabor u prosincu 2010. donio je odluku o sudjelovanju u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) u 2011. i 2012. godini do 350 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije. Redovite rotacije vrše se svakih šest mjeseci i trenutno je raspoređen 16. hrvatski kontingent (HRVCON).