ZAJEDNICA SANT' EGIDIO

Josipović u Sarajevu na svjetskom susretu za mir

06.09.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će 9. rujna u Sarajevu na tradicionalnom svjetskom susretu za mir u organizaciji katoličkog laičkog pokreta Zajednice Sant'Egidio, koja zadnjih 25 godina zagovara ekumenski i međureligijski dijalog, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika

Domaćini i suorganizatori ovogodišnjeg susreta su Islamska zajednica u BiH, Srpska pravoslavna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija te Židovska zajednica u BiH. Na susretu se očekuje nekoliko tisuća sudionika, kao i predstavnika vjerskih zajednica te međunarodne politike i kulture.

Ovogodišnji međureligijski susret želi pridonijeti izgradnji ozračja povjerenja i poštovanja pa je tema susreta "Naša je budućnost živjeti zajedno", a skupu će se prvog dana održavanja 9. rujna, obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i vjerski poglavari četiriju vjerskih zajednica i domaćina susreta: patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, reis Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci.

Nakon toga skupu će se obratiti predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik vlade Obale Bjelokosti Jeannot Ahoussou-Houadio, predsjednik talijanske vlade Mario Monti, predsjednik RH Ivo Josipović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Uoči mirovnog susreta predsjednik Josipović susrest će se s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a nakon toga imati radni ručak sa članovima Predsjedništva BiH. Hrvatski predsjednik imat će zasebne susrete i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, talijanskim premijerom Mariom Montijem te nadbiskupom Vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.