POSJET AZERBAJDŽANU

Josipović u Bakuu otvorio počasni konzulat Hrvatske

13.03.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je u utorak u Bakuu, u sklopu svog službenog posjeta Azerbajdžanu, počasni konzulat Hrvatske, ističući da je konzulat važan posebice zbog olakšavanja dobivanja informacija za poslovanje u Hrvatskoj te jer će olakšati poslovanje hrvatskih tvrtki u Azerbajdžanu

'Veliki je interes u Azerbajdžanu za Hrvatsku, a mislim da su i naše tvrtke isto tako zainteresirane. Upravo zato konzulat je važan da bude nama na usluzi, našim građanima koji tu rade, a s druge strane važan je i da Azerbajdžancima da potrebne informacije za poslovanje u Hrvatskoj', istaknuo je Josipović.

'Azerbajdžan je jedna od onih zemalja za koje moramo razmotriti i naš vizni režim, da olakšamo pristup gospodarstvenicima, ali i turistima', dodao je. Prošlog je tjedna hrvatska Vlada na šest mjeseci ukinula vize za Azerbajdžan, no Josipović smatra da valja razmisliti o dodatnoj liberalizaciji, koju zagovaraju i predstavnici Hrvata koji žive i rade u Bakuu. U kratkom druženju s predsjednikom pohvalili su otvaranje konzulata u kojem će Hrvatsku predstavljati Kanan Mamadov.

Josipović je poručio da u hrvatskoj vanjskopolitičkoj strategiji treba više pozornosti posvetiti novim tržištima, pa zato zagovara otvaranje počasnih konzulata u zemljama u kojima Zagreb ima gospodarski interes. Troškove počasnih konzulata ne snosi Hrvatska i to je forma koju treba jačati, misli predsjednik.

Hrvatski predsjednik najavio je i novine u diplomaciji.

'Razgovarao sam s ministricom Pusić o jednoj novoj vrsti ambasadorske dužnosti: ambasadorima koji nisu locirani u pojedinoj zemlji. Oni su u Zagrebu, ali odlaze (u inozemstvo) vrlo često po potrebi i prema projektima. Time na efikasniji, pa i ekonomski racionalniji način ostvaruju svoju zadaću', objasnio je.

Josipović je uvjeren da je u poslovnom smislu pred Hrvatskom i Azerbajdžanom obećavajuća budućnost. 'Azerbajdžan je jedna od onih zemalja s kojima imamo vrlo dobru perspektivu međusobne suradnje na gospodarskom planu. Jučer smo imali gospodarski forum. Već jučer su neki dobri poslovi ugovoreni, posebno kada je riječ o novim brodovima', rekao je. Na Gospodarskom forumu sudjelovalo je tridesetak hrvatskih te 140 azerbajdžanskih tvrtki, a posebno je zanimanje Hrvatska pokazala za plinovod kojim će se plin prevoziti iz Azerbajdžana do europskih potrošača.

Predsjednik Ivo Josipović završit će posjet Bakuu radnim ručkom s predsjednikom vlade Arthurom Rasizadeom te razgledavanjem Muzeja suvremene umjetnosti. Službeni posjet Azerbajdžanu u pratnji supruge predsjednik je započeo u ponedjeljak, razgovorom s domaćinom, šefom države Ilhamom Alijevim, a susreo se, među ostalim, i s predsjednikom parlamenta Oktajom Asadovim.